FRANKFURT MOTOR SHOW 2019: BMW Concept 4 Series Coupe

BMW je iskoristio „domaći teren“ te je na Salonu automobila u Frankfurtu predstavio koncept nove Serije 4 Coupe, koji će poslužiti i kao osnova za budući električni model i4

Pomalo neočekivano, bez uobičajenih prethodnih najava i tizera, BMW je na Salonu automobila u Frankfurtu prikazao Concept 4 Series Coupe, koji nagoveštava novu Seriju 4, koja se očekuje naredne godine, ali i električni i4 koji bi trebalo da se pojavi 2021.

Kako u BMW navode, koncept je na oko 85% od serijske proizvodnje, a namera je da se vizuelno znatno više distancija od Serije 3, kao limuzinske verzije, nego što je to do sada bio slučaj. Ono što odmah upada u oči jeste izuzetno veliki gril, odnosno prepoznatljivi BMW-ovi „bubrezi“ (ili „nozdrve“).

Oni su još veći od onih viđenih na novoj Seriji 7 i X7, što će svakako podeliti mišljenja, čak i među ljubiteljima ovog brenda, a navodno, inspiraciju za njih, dizajneri su našli u modelu 328 Coupe iz davnih '30-ih godina prošlog veka.

Ostatak vozila predstavlja evoluciju aktuelnog modela, što će reći da je u pitanju kupe sa dvoja vrata, sportski orijentisan, koji se „kotrlja“ na točkovima od 21 inča, dok je pozadi upadljiv difuzor vazduha koji zauzima gotovo kompletnu donju polovinu „zadnjice“, a u koji su integrisane i dve trapezoidne izduvne cevi.

Za sada nisu poznati tehnički detalji, što će reći i da je pogonska jedinica u domenu nagađanja, ali se pretpostavlja da će u ponudi biti već poznati 2,0-litarski i 3,0-litarski turbo benzinci i dizeli. Prototip spreman za serijsku proizvodnju mogli bismo da vidimo već na Salonu automobila u Ženevi, naredne godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed