FRANKFURT MOTOR SHOW 2019: Audi AI Trail Concept

Pored sportskog RS7 Sportback, Audi je u Frankfurtu premijerno prikazao i koncept SUV vozila budućnosti, koje bi u serijskoj proizvodnji moglo da se nađe do 2030. godine

Reč je o futurističkom vozilu, koje pre podseća na prevozno sredstvo specijalnih jedinica, a kojim Audi nagoveštava u kom pravcu bi mogao da se kreće dizajn off-road automobila u narednoj deceniji, a ujedno je i četvrti i finalni koncept iz AI (Artificial Intelligence) serije, nakon AI Trail, AI Con i AI Me.

Automobil koristi baterije namenjene vozilima baziranim na Volkswagenovoj MEB platformi, dok je pogonski sklop „pozajmljen“ od PPE osnove koju koriste Audi i Porsche. Dimenzije vozila, kada je reč o dužini, gotovo su jednake modelu Q3, dok je međuosovinsko rastojanje skoro u rangu sa Q7.

Četiri točka dobijaju pogon od četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, koji ukupno oslobađaju 435 konjskih snaga i 1000 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina je limitirana na 130 km/h, dok autonomija iznosi oko 400 km, odnosno oko 250 kilometara pri off-road vožnji.

U enterijeru ima prostora samo za četiri osobe, koje sede u specijalno profilisanim sedištima, a zahvaljujući brojnim i velikim staklenim površinama, kabina deluje znatno veća nego što zapravo jeste, a i preglednost je velika, što je naročito važno pri off-road vožnji.

Đorđe Pavićević/TopSpeed