ELEKTRIFIKACIJA: IONIQ postaje Hyundaijev brend električnih vozila

Baš kao što neki veliki proizvođači odvajaju svoje sportske ili luksuzne modele i formiraju nove podbrendove, tako je i Hyundai odlučio da električna vozila od sada nose naziv IONIQ

Naziv IONIQ nije slučajno izabran, budući da je upravo to ime poneo prvi potpuno električni automobil kojeg je Hyundai proizveo. Tačnije, IONIQ se nudi u tri različite verzije – hibrid, plug-in hibrid (PHEV) i potpuno električni model (EV), što do sada u svetu nije ponudio niti jedan proizvođač.

Kako se navodi, prvi model koji će biti klasifikovan po novoj nomenklaturi jeste IONIQ 5 – kompaktni krosover koji se očekuje već naredne godine, dok godinu dana kasnije treba da usledi sportska limuzina IONIQ 6, praćena velikim SUV modelom IONIQ 7.

Ono što je najavljeno jeste da će pomenuti modeli koristiti novu Hyundaijevu EGMP modularnu platformu (Electric Global Modular Platform), relativno velikog međuosovinskog rastojanja i ravnog poda, koji bi, kako se tvrdi, trebalo da obezbede prostrani enterijer.

Južnokorejska kompanija ima izuzetno ambiciozan plan da do 2025. godine predstavi čak 16 novih električnih modela (ili EV varijanti postojećih vozila), odnosno da na godišnjem nivou proda preko 500.000 električnih vozila.

Đorđe Pavićević/TopSpeed