ELEKTRIČNI TOREADOR: Cupra Born prvi električni automobil ovog brenda

Predstavljen sredinom prošle godina u formi koncepta El-Born, Cupra sada prikazuje i serijsko izdanje svog prvog električnog automobila koji će poneti naziv Born

Prvobitno zamišljen kao električni kompaktni hečbek “pod kapom” SEAT-a, El-Born je tokom svog razvoja promenio ne samo ime, već i brend, doduše, u okviru iste kuće i grupacije, a istovremeno dobio i znatno veće sportske ambicije, što uostalom, i očekujemo kada je u pitanju Cupra.

Radi se o automobilu koji je blizak rođak Volkswagena ID.3, koristi istu MEB modularnu platformu namenjenu električnim vozilima sa međuosovinskim rastojanjem od 2767 mm, a proizvodiće se u nemačkoj fabrici Zwickau, odakle stiže i pomenuti ID.3. Istovremeno, to je i prvo elektro-automobil španske kompanije.

Za pogon je zadužen elektromotor postavljen pozadi, snage 150 odnosno 205 konjskih snaga, zavisno od toga da li se koriste baterije kapaciteta od 45 kWh ili 58 kWh. Od njih zavisi i autonomija, koja se kreće od 340 do 420 kilometara.

Pored pomenutih, u ponudi će biti i najsnažnija verzija snage 235 “konja”, koja će se električnom energijom snabdevati iz baterija kapaciteta 77 kWh, što je sasvim dovoljno da se do 100 km/h stigne za 6,6 sekundi dok autonomija iznosi oko 540 kilometara.

U enterijeru se nalazi veliki centralni displej infotejnment sistema, osetljiv na dodir, dijagonale 12 inča, a tu je i digitalna instrumentacija, kao i head-up displej sa tzv. proširenom realnošću. Android Auto i Apple CarPlay se podrazumevaju, a posebna Cupra Connect aplikacija se brine o povezivanju svih uređaja.

Proizvodnja Cupre Born počinje u septembru, a prvi primerci se u prodajnim salonima mogu očekivati početkom 2022. godine. Cena još nije objavljena, ali se očekuje da će biti nešto viša u odnosu na Volkswagen ID.3 koji trenutno startuje od 31.960 evra (u Nemačkoj).

Đorđe Pavićević/TopSpeed