ELEKTRIČNI SNOVI: Lexus predstavio koncept LF-Z

Lexus je predstavljanjem koncepta LF-Z najavio svoje ambiciozne planove za elektrifikaciju gde bi oko 10 budućih modela trebalo da koristi “struju” za pogon

Toyota, a samim tim i njen premijum brend Lexus, jedni su od pionira kada je reč o alternativnim pogonskim rešenjima, pre svega, hibridnom, ali i onom na gorive ćelije. U poslednje vreme, sve je veća orijentacija na čisto električnu energiju, a upravo predstavljeni Lexus LF-Z to i najavljuje.

Za razliku od prvog Lexusovog električnog modela UX 300e, atraktivni SUV-kupe LF-Z koristi novu platformu namenjenu upravo vozilima na elektro-pogon. Istovremeno, LF-Z je i “demonstrator” novog dizajnerskog pravca koji bi uskoro trebalo da debituje i na serijskim modelima ovog japanskog proizvođača.

Što se pogona tiče, za njega je zadužen jedan elektromotor, snage 540 “konja” i 700 Nm obrtnog momenta, koji je “uparen” sa novim Direct4 sistemom pogona 4x4 te snagu isporučuje na zadnje, prednje ili na sva četiri točka, zavisno od potreba. Ubrzanje do 100 km/h iznosi tri sekunde, dok je maksimalna brzina 200 km/h.

Litijum-jonske baterije zadužene za elektromotor imaju kapacitet od 90 kWh, a smeštene su u pod vozila. Autonomija po WLTP ciklusu iznosi oko 600 kilometara, a omogućeno je i brzo punjenje snagom do 150 kW.

Predstavljanjem LF-Z, Lexus je ujedno najavio i svoj ambiciozni plan elektrifikacije gotovo kompletne game modela, gde bi do 2025. godine oko 10, što novih, što restilizovanih modela dobilo “struju” kao pogonsko “gorivo”, bilo da su u pitanju hibridi, PHEV ili čisto električna vozila.

Đorđe Pavićević/TopSpeed