ELEKTRIČNI PRVENAC: Toyota za Salon automobila u Šangaju sprema model BZ

Toyota se ove godine nalazi u velikoj ofanzivi, a jedan od najvažnijih ciljeva jeste proširiti ponudu čisto električnih modela. Sledećeg ponedeljka, u Šangaju debituje novi SUV model, razvijen u saradnji sa Subaruom, koji bi trebalo da ponese oznaku BZ

Ovu godinu, Toyota je počela silovito – prvo je predstavljen Aygo X Prologue, koji najavljuje naslednika ovog popularnog „mališana“, zatim je debitovao električni Lexus LF-Z, a ubrzo i sportski kupe Toyota GR 86, kao naslednik dosadašnjeg GT86.

No, to nije sve, jer već u ponedeljak, 19. aprila, na Salonu automobila u Šangaju, treba da debituje potpuno novi, električni SUV model, po imenu BZ (Beyon Zero), takođe razvijen u saradnji sa Subaruom, baš kao i GR 86. Automobil bi, dakle, trebalo da bude „blizanac“ Subaru Evoltisa, kako bi, navodno, trebalo da se zove ovaj model.

U pitanju je futuristički SUV, koji bi po proporcijama trebalo da bude sličan aktuelnom RAV4, a na osnovu „tizer“ fotografija, na kojima se može uočiti plavi logotip Toyote, jasno je da se radi o vozilu kojeg pokreće električna energija, snage oko 280 „konja“ i autonomije od oko 500 kilometara.

Đorđe Pavićević/TopSpeed