ELEKTRIČNA REVOLUCIJA: Hyundai Ioniq 5 stiže u februaru (VIDEO)

Svega dan nakon najave sportskog krosovera Kona N, Hyundai je prikazao i električni model Ioniq 5, čija je svetska premijera zakazana za februar

Hyundai je već ranije najavio planove za opsežnu elektrifikaciju svoje game modela, u okviru zasebnog „linije“ modela pod nazivom Ioniq, na osnovu imena prvog modela koji je ponudio sve tri vrste „elektro“ pogona – hibridni, plug-in hibridni i čisto električni.

Prvi u nizu modela, baziran na potpuno novoj E-GMP platformi namenjenoj električnim vozilima jeste Ioniq 5, koji je prikazan svega jedan dan nakon najave sportskog krosovera Kona N, a kako u Hyundaiju navode, svetska premijera planirana je za februar.

Kao što se i ranije nagoveštavalo, dizajn Ioniq 5 umnogome je inspirisan konceptom Hyundai 45, prikazanom 2019. godine na Salonu automobila u Frankfurtu, koji uspešno kombinuje futurističke i retro ideje, a karakterišu ga četvrtaste LED svetlosne grupe sa tzv. Parametric Pixels tehnologijom, kako napred, tako i pozadi.

Za sada je malo toga poznato kada je reč o tehničkim specifikacijama, osim da će biti ponuđen sistem punjenja baterija snagom do 3,5 kW pri naponu od 110 ili 220 volti, što bi 100 kilometara autonomije trebalo da obezbedi za svega pet minuta punjenja.

Nakon Ioniq 5 modela, naredne godine je planirana sportska limuzina Ioniq 6, koja je inspirisana konceptom Prophecy, dok bi 2024. godine trebalo da debituje Hyundaijev prvi električni SUV Ioniq 7.

Given only 5 minutes to charge,4 devices are up for fierce competition.No one is going to risk losing.Who will be the last one standing?Read more: https://www.hyundai.com/worldwide/en/ioniq

Đorđe Pavićević/TopSpeed