ELEKTRIČNA FURIJA: Rimac C_Two postaje Nevera i kreće u proizvodnju!

Predstavljen još 2018. godine na Salonu automobila u Ženevi, hipersportski C_Two prototip hrvatske kompanije Rimac kreće u serijsku proizvodnju, i to pod novim imenom Nevera

Hrvatski proizvođač električnih supersportskih automobila Rimac, oko kojeg se u poslednje vreme poprilično “diže prašina” vezana za budućnost Bugattija, napravio je finalni korak u razvoju svog modela C_Two koji je sada spreman za serijsku proizvodnju.

Automobil je dobio i novo, komercijalno ime Nevera, a sam pogonski sklop je, manje-više, zadržan kao i kod prototipa što će reći da svaki od četiri točka ima svoj elektromotor, koji zajedno oslobađaju gotovo fantastičnih 2000 (1914 KS) konjskih snaga!

Za električnu energiju su zadužene baterije kapaciteta 120 kWh, koje prema tvrdnjama mogu da isporuče čak 1,4 megavata snage, uz autonomiju od oko 550 kilometara. Sam “kavez” u kojem se nalaze baterije je deo monokoka vozila i doprinosi većoj krutosti za oko 37%, dok je raspored mase napred-pozadi gotovo idealnih 48:52.

Još impresivnije zvuče podaci o ubrzanju, budući da Neveri iz mirovanja do 100 km/h treba svega 1,85 sekundi, fantastičnih 8,6 sekundi da se pređe ¼ milje, a gotovo neverovatne 9,3 sekunde da se dostigne brzina od čak 300 kilometara na čas!

Ukoliko se ovi podaci potvrde i u praksi, na serijskom primerku, to će ujedno značiti da je Nevera ne samo najbrži električni automobil, već automobila sa najboljim ubrzanjem, ikada, brži čak i od Bugatti Chirona! Interesantno je i to da je Rimac Nevera dobar deo testiranja izveo i na našoj stazi NAVAK test centra.

Naravno, sve gore navedeno ima i svoju cenu, a ona iznosi oko dva miliona evra. Za sada još uvek nema informacija o tome kada serijska proizvodnja startuje i koliko će primeraka biti proizvedeno.

Đorđe Pavićević/TopSpeed