EKSKLUZIVNO IZ LONDONA: Prisustvovali smo premijeri Czinger 21C!

Ovih dana smo u Londonu bili u ekskluzivnoj prilici da prisustvujemo predstavljanju američkog hipersportskog automobila Czinger 21C

Do pre mesec dana, verovatno da gotovo niko, osim baš upućenih automobilskih poznavalaca, nije čuo za američku kompaniju Czinger, koju je osnovao Kevin Czinger, a razvojni projekat novog hipersportskog automobila poveren je Jon Gunneru, bivšem tehničkom direktoru Koenigsegga.

Premijera na Salonu automobila u Ženevi, koja je trebala da bude jedna od najglamuroznijih, nažalost se nije dogodila iz sada već svima poznatih razloga. Umesto toga, pomerena je i “premeštena” u London, a kojoj je prisustvovao i naš specijalni izveštač, Luka Stokić.

Prava šteta što je šira publika uskraćena za jedan ovakav automobil, jer je zaista po mnogo čemu jedinstven, a pre svega po tehnologiji izrade tzv. 3D štampanjem. Dizajn, iza kog stoji bivši dizajner Mitsubishija, Dave O’Connell, inspirisan je, po rečima Kevina Czingera, mlaznim borbenim avionima.

Između ostalog, kako kaže vlasnik, inspiracija je nađena kako u F-14 Tomcat iz kultnog filma “Top Gun”, tako i u špijunskom SR-71 Blackbird, pa i u eksperimentalnom Bell X-1 kojim je Chuck Yeager prvi put probio “zvučni zid”.

No, ono što je još impresivnije od dizajna jesu performanse, za koje tvrde da su više nego vrhunske. Ubrzanje do 60 mph (96 km/h) iznosi samo 1,9 sekundi, za ¼ milje treba 8,1 sekundu, dok se 300 km/h postiže za samo 15 sekundi!

Maksimalna brzina iznosi čak 430 kilometara na čas, a od 0 do 300 km/h, pa ponovo do mirovanja, treba samo 29 sekundi. Verzija namenjena trkačkoj stazi, zbog velikog repneg spojlera koji generiše čak 790 kg aerodinamičkog pritiska na podlogu, dostiže “samo” 380 km/h.

Ako se pitate kako je to moguće, pa, pre svega, zahvaljujući relativno maloj masi od 1250 kg i velikoj snazi pogonske jedinice, koju čini 2,9-litarski V8 twin-turbo od 950 konjskih snaga koji se “vrti” na čak 11.000 obrtaja, a tu su i dva elektromotora na prednjim točkovima, od po 200 “konja”.

Kako u kompaniji navode, biće proizvedeno, da ne kažemo “odštampano” 80 primeraka Czinger 21C, od kojih će svaki koštati 1,7 miliona dolara (plus porez). Automobil je homologovan i za redovan saobraćaj, tako da nije isključeno da ćemo ga, iskreno se nadamo, ponekad videti i na evropskim putevima.

TopSpeed Team