DRAGULJ OD MILION EVRA: Ekskluzivni Nissan GT-R 50 krenuo u proizvodnju!

Specijalni, limitirani model Nissan GT-R 50, rezultat saradnje Nissana i Italdesign, kojim se obeležava pola veka od GT-R modela, upravo je krenuo u serijsku proizvodnju

Predstavljen još 2018. godine u formi prototipa, Nissan GT-R 50 (ne mešati sa 50th Anniversary edicijom), kojim je 2019. godine trebalo da se obeleži pola veka postojanja GT-R modela (PGC10), ove godine je napokon krenuo u serijsku proizvodnju, i to prikladno limitiranu na 50 primeraka.

Automobil je baziran na aktuelnoj NISMO verziji Nissana GT-R R35, a za koji je karoseriju dizajnirala poznata italijanska dizajnerska kuća Italdesign. GT-R 50 je u odnosu na serijski model nešto duži, dok je visina smanjena za čitavih 54 mm.

Poseduje i potpuno drugačiji „nos“ i „zadnjicu“, ali u formi evolucije aktuelnog modela, te je i dalje više nego jasno da se radi o „Godzili“. Tu je i veliko podesivo „repno krilo“, u trkačkom stilu, koje serijski model nema.

Ispod „haube“ nalazi se dobro poznati 3,8-litarski V6 VR38DETT twin-turbo agregat, ali koji umesto 600 konjskih snaga i 650 Nm, sa koliko raspolaže serijski NISMO, u GT-R 50 verziji isporučuje čitavih 720 „konja“ i 780 Nm obrtnog momenta, pre svega, zahvaljujući „trkačkim“ turbo punjačima i većem interkuleru.

Naravno, sve ovo ima i svoju cenu, a ona je poprilično „paprena“ i iznosi 990.000 evra, i to bez poreza i opcionala, koji automatski dižu cifru na preko milion evra, što je, priznaćete, impozantna suma za jedan GT-R, čak i limitirani, jubilarni model. No, ne sumnjamo da će svi vrlo brzo naći svoje kupce, ako već i nisu...

Đorđe Pavićević/TopSpeed