DOLAZI GORŠTAK: Toyota Highlander stiže u Evropu!

Inspirisana dobrim prijemom na koji je naišao model Camry, Toyota namerava da naredne godine na evropsko tržište „dovede“ i SUV model Highlander

Iako u Evropi već duže vreme, od Toyota u SUV kategoriji imamo samo modele RAV4 i Land Cruiser (svojevremeno i V8 model), ponuda japanskog proizvođača je znatno bogatija, naročito na severnoameričkom tržištu.

Upravo odatle stiže i model Highlander, SUV srednje klase, koji se pozicionira između RAV4 i Land Cruisera, a koji je nedavno najavljen i u „evropskoj“ specifikaciji, na Stari kontinent (Zapadna Evropa, prvenstveno) trebao bi da stigne početkom naredne godine.

Dužine 4950 mm, Highlander omogućava prevoz do sedam osoba, a odlikuje ga prtljažni prostor od 658 litara. Inače, ovo je četvrta generacija modela Highlander (XU70), predstavljena prošle godine, koja će u Evropi biti dostupna isključivo u hibridnoj verziji, baš kao i limuzina Camry.

Drugim rečima, za pogon je odabran 2,5-litarski četvorocilindarski benzinski motor, koji radi po Atkinsonovom principu, s tim da se kod Highlandera nalaze i dva elektromotora, za svaku osovinu po jedan, što će reći da ovaj SUV poseduje i pogon na sva četiri točka, a ukupna snaga ovog sistema deklarisana je na 244 KS.

Cene i paketi opreme biće poznati tek kasnije, krajem ove ili početkom naredne godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed