CRNI VITEZ: Mercedes-AMG GT Black Series

Nakon najave prošle nedelje, Mercedes je sada i zvanično skinuo veo sa supersportskog GT modela u vrhunskom Black Series izdanju

Iz Mercedsovog AMG odeljenja stiže automobil na koji se dugo čekalo – punih sedam godina, od kako je iz pogona izašao poslednji primerak modela SLS“crne serije”, dok smo u međuvremenu imali priliku da uživamo u GT R i GT R Pro verzijama.

Ono što krasi GT Black Series jeste najsnažniji serijski V8 motor koji je ikada napravljen u AMG-ovim pogonima! U pitanjuje dobro poznati 4,0-litarski V8, koji pokreće i druge Mercedes-AMG modele, međutim, u ovom izdanju, on oslobađa čitavih 730 konjskih snaga i 800 Nm obrtnog momenta!

Ovakav „skok“ performansi ostvaren je temeljnim modifikacijama agregata, koji je dobio kolenasto vratilo trkačke specifikacije, i to tzv. flat-plane, odnosno sa „letećim rukavcima“ u jednoj ravni, koja omogućava ne samo veći broj obrtaja, već je zaslužna i za potpuno drugačiji zvuk V8 motora. Samim tim, izmenjen je i redosled paljenja u cilindrima čime se poboljšao odziv na „gas“.

Zahvaljujući i povećanom broju obrtaja, tu su i nova bregasta vratila, veći turbo punjači koji koriste drugačije ležajeve, povećan je i intekuler kako bi se obezbedilo dovoljno hladnog vazduha koji stižu iz turbina, a unapređen je i izduvni sistem koji je sada protočniji nego li pre.

Snaga se od motora preko 7-stepenog unapređenog menjača sa dvostrukim kvačilom (DCT), koji je dobio drugačije prenosne odnose i nešto bržu funkciju promene stepena prenosa, isporučuje na zadnje točkove. Uz pomoć Race Start funkcije, GT Black Series se „lansira“ iz mesta do 100 km/h za 3,2 sekunde, dok mu je do 200 km/h potrebno samo devet sekundi. Maksimalna brzina iznosi 325 kilometara na čas.

Što se tiče eksterijera, GT Black Series je vizuelno dosta sličan trkačkim GT3 i GT4 verzijama. Napred se nalazi veliki usisnik vazduha, sa aerodinamičkim elementima koji ga „okružuju“ u cilju boljeg opstrujavanja vazduha i povećanja pritiska na podlogu. Tu je i dugačka „hauba“ od ugljeničnih vlakana sa ekstraktorima vazduha iznad prednjih točkova.

„Crna serija“ je jednako impresivna i gledano odnazad, sa velikim difuzorom vazduha iz kojeg „vire“ dve dvostruke izduvne cevi kružnog poprečnog preseka, dok se na poklopcu prtljažnika nalazi ogromno dvostruko „krilo“, u stilu trkačkih automobila, koje se brine za „downforce“ zadnjeg dela vozila.

Pomenuti spojler poseduje i tzv. flapsove koji se mogu iz neutralnog položaja, kada je najmanji aerodinamički otpor, mogu podizati do 20 stepeni, u cilju povećanja pritiska na podlogu. U kombinaciji sa gotovo potpuno ravnim podom automobila, Mercedes navodi podatak od oko 400 kilograma aerodinamičkog pritiska pri brzini od 250 km/h.

Pored aerodinamičkih unapređenja, GT Black Series je prošao i kroz „tretman mršavljenja“ - od ugljeničnih vlakana izrađeni su „hauba“, krov, vrata prtljažnika, pa čak pogonska vratila. Uz to, i naplaci su izrađeni od lake legure, kovanjem, a nešto je „tanje“ kako vetrobransko, tako i zadnje staklo.

Enterijer je u polu-trkačkom stilu, u kojem dominiraju elementi od karbona, najkvalitetnija koža, kao i alkantara, kojom su presvučena i sportska sedišta. Crni enterijer vozila „razbijen“ je diskretnim narandžastim detaljima i AMG logotipima. Ukoliko se odabere i opcioni AMG Track paket, tada se dobijaju i sigurnosni pojasevi u četiri tačke, protivpožarni aparat, kao i sigurnosni „kavez“ pozadi.

Što se režima rada tiče, GT Black Series poseduje čak devet različitih nivoa podešavanja kontrole trakcije, a novina je i ta da u okviru Sport Plus moda, sistem sam može da prepozna podlogu trkačke staze i da na osnovu toga izvrši podešavanje parametara automobila (oslanjanje, odziv „gasa“, kontrola trakcije, itd.).

Cena vozila za sada još nije objavljena, ali se špekuliše da će iznositi oko 350.000 evra što je više nego trostruko u odnosu na osnovni GT, odnosno oko 150.000 evra više u odnosu na GT R Pro. Kako bilo, porudžbine se primaju već od kraja jula, a prve isporuke su predviđene za jesen ove godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed