ČEKAJUĆI SEPTEMBAR: Novi crteži Škode Enyaq iV

Škoda je za 1. septembar zakazala globalnu premijeru svog prvog potpuno električnog SUV modela koji će poneti naziv Enyaq iV

U međuvremenu, češki proizvođač je objavio novi set crteža predstojećeg modela, koji će koristiti Volkswagenovu modularnu MEB platformu (Modularer E-Antriebs Baukasten), namenjenu električnim vozilima, na kojoj se nalaze i Volkswagen ID 3, Cupra el-Born i Audi Q4 e-tron.

Ono što je do sada poznato jeste da će Enyaq iV dolaziti u verziji sa pogonom na zadnjim točkovima, kao i 4x4 pogonom, sa tri različita kapaciteta baterija (najveći 125 kW), kao i pet različitih verzija snage. Uz to, najavljena je autonomija od oko 500 kilometara.

Model Enyaq iV odlikovaće još i head-up displej sa funkcijom tzv. proširene realnosti (AR), centralni displej osetljiv na dodir, dijagonale 13 inča, izdašan prostor za noge putnika na zadnjim sedištima, a uz sve to, i solidnih 585 litara prtljažnog prostora.

Inače, kako u Škodi navode, ime Enyaq potiče od irske reči Enya koja u prevodu znači “izvor života”, dok je ono “q” na kraju ubačeno kako bi se naziv “uklopio” sa ostalim imenima SUV modela ovog brenda – Kodiaq, Karoq i Kamiq.

Đorđe Pavićević/TopSpeed