CAMEL TROPHY: Land Rover Defender Works V8 Trophy

Iako već odavno van proizvodnje, „starog“ Defendera će Land Rover napraviti u limitiranoj seriji od 25 primeraka u čast originala koji je učestovao na Camel Trophy takmičenjima

Novi Land Rover Defender je na tržištu već dve pune godine, ali nostalgija za starim, „kockastim“ modelom i dalje ne jenjava. Pojavile su se i specijalne verzije brojnih manufaktura, međutim, sada direktno iz Land Rovera stiže „original“, i to kakav!

U pitanju je Defender kojeg pokreće V8 motor, a zahvaljujući modifikacijama i dodatnoj opremi koja je implementirana, ovaj Defender Works V8 Trophy, kako se tačno zove, asocira na nekada slavne dane Camel Trophy takmičenja, koje se održavalo od 1980. pa do 1998. godine.

Ono što treba naglasiti jeste da će ova serija biti limitirana na svega 25 primeraka, a podrazumeva kako „kratki“ model 90, sa troja vrata, tako i produženi 110 za petora vrata. Naravno, u pravom Camel Trophy stilu, tu je i pustinjska bež boja.

Ispod haube nalazi se snažni 5,0-litarski V8 benzinski agregat, snage 400 „konja“ i 515 Nm obrtnog momenta, uparen sa 8-stepenim ZF automatskim menjačem, što je značajan iskorak u odnosu na nekadašnje pogonske jedinice.

Jedina „mana“ ove limitirane edicije jeste njena visoka cena, koja za „kratku“ Defender 90 verziju startuje od 195.000 funti, odnosno oko 222.500 evra!

Đorđe Pavićević/TopSpeed