BUDUĆNOST STIŽE: Točkovi Citroena 19_19 mogu uskoro stići u serijsku proizvodnju!

Kako u Citroenu navode, veliki točkovi od 30 inča, prikazani na studiji 19_19 mogli bi uskoro da se nađu i na serijskim automobilima naredne generacije

Prilično radikalan, futuristički koncept Citroena 19_19, na kojem je važan partner pri razvoju bio u Goodyear, nedavno je obeležio 100 godina Citroena.

No, pored „paradne“ uloge, ovaj koncept ima za cilj i da nagovesti u kom pravcu bi mogao da se kreće razvoj automobila u narednoj deceniji, ali i da ispita mogućnost realizacije nekih naprednih rešenja i njihove primene već u narednim generacijama vozila.

Jedno od tih rešenja jesu i ekstremno veliki točkovi od 30 inča gde je i tražena „pomoć“ kompanije Goodyear prilikom razvoja adekvatnih pneumatika. Iako se veliki točkovi možda čine pomalo nezgrapnim, kriju nekoliko prednosti...

Prva jeste mogućnost smeštanja elektromotora unutar samog točka, druga jeste povećanje klirensa bez potrebe za „podizanjem“ same karoserije... Zatim, točkovi mogu biti i uži, što doprinosi boljoj aerodinamici, a zbog većeg obima, kontaktna površina ostaje gotovo ista.

Đorđe Pavićević/TopSpeed