BRZINA KAO INSPIRACIJA: Bentley Continental GT Speed

Bentley je novu generaciju Continental GT modela predstavio i u ultimativnom Speed izdanju, koje donosi nešto snažniju pogonsku jedinicu, kao i unapređenja po pitanju prenosa i podvozja

Jedan od najpopularnijih Bentley modela, famozni kupe Continental GT, dobio je i svoju ultimativnu Speed verziju, koja po pravilu, sa sobom donosi i unapređenja po pitanju snage i vozne dinamike.

Tako je i ovog puta, te se Continental GT Speed može pohvaliti sa 660 konjskih snaga iz svog 6,0-litarskog W12 twin-turbo motora (25 KS više u odnosu na obični Continental GT), kao i 900 Nm obrtnog momenta.

Navedene brojke su sasvim dovoljne da automobil težak preko dve tone, iz mirovanja do 100 km/h „lansiraju“ za 3,6 sekundi dok maksimalna brzina iznosi 335 kilometara na čas.

Speed verzija u tzv. Sport režimu rada pruža vozaču i nešto drugačiju „logiku“ i brzinu promene stepena prenosa, održavajući W12 motor u optimalnom režimu rada, u nešto višim obrtajima.

Pored pogonske jedinice, po prvi put je ugrađen i elektronski kontrolisan „šper“ diferencijal pozadi, a za agilnost je zadužen i sistem upravljanja na sva četiri točka. Tu su i snažne kočnice sa 10-klipnim kočionim čeljustima napred i karbonsko-keramičkim diskovima.

Naravno, verzija Speed se i vizuelno donekle razlikuje od „običnog“ Continental GT modela, sa tamnim grilom i crnim detaljima umesto hromiranih, nešto drugačijim pragovima, dok „zadnjicu“ krase dve velike ovalne izduvne cevi.

Ono što je važno napomenuti jeste da, baš kao i u slučaju Bentayge Speed, i Continental GT Speed nije dostupan na evropskom tržištu već će prevashodno biti namenjen SAD, kao i bliskoistočnim zemljama.

Đorđe Pavićević/TopSpeed