BRŽI OD PORŠEA: KIA EV6 GT sa skoro 600 „konja“!

Nedavno predstavljeni Kijin električni krosover EV6 upravo je dobio i svoju sportsku GT verziju koja raspolaže sa dva elektromotora i isporučuje gotovo 600 konjskih snaga

Da električni automobili ipak neće biti samo “dosadna prevozna sredstva” sa nultom emisijom, kako ih većina trenutno doživljava, potvrđuje i KIA koja je svoj najnoviji model EV6 upravo prikazala i u GT izdanju.

Već na prvi pogled i vizuelno znatno atraktivniji od svog “običnog rođaka”, EV6 GT se može pohvaliti sa dva elektromotora koji ukupno raspolažu sa 585 konjskih snaga i čak 740 Nm obrtnog momenta.

Zahvaljujući tome, kao i pogonu na sva četiri točka, EV6 GT iz mirovanja do 100 km/h stiže za svega 3,5 sekundi i bez problema “dohvata” brzinu od 260 kilometara na čas.

Drugim rečima, ima bolje performanse nego li, recimo, Porsche Taycan 4S, a istovremeno, to ga čini najsnažnijim i najbržim serijskim automobilom koji je ikada izašao iz KIA pogona.

Pored GT verzije, KIA je obelodanila i podatke za ostatak game, budući da na samoj premijeri nisu bili specifikovani tehnički podaci. Tako će se nuditi osnovna verzija sa pogonom na zadnje točkove (2WD), kao i AWD model sa pogonom na sva četiri točka, nešto slabijim specifikacijama od GT-a.

Osnovni model poseduje baterije od 77 kWh koje mu pružaju autonomiju od oko 500 kilometara, a elektromotor pozadi oslobađa 230 “konja”, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi. AWD verzija raspolaže sa 325 KS i 605 Nm, a do “stotke” stiže za 5,2 sekunde.

Kako je najavljeno, prvi primerci KIA EV6 u Evropu bi trebali da stignu početkom jeseni ove godine, a startna cena iznosila bi ok 48.000 evra. Za vrhunsku GT verziju, treba izdvojiti znatno više – oko 68.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed