BEZ ŽURBE, MOLIM: Volvo počeo da limitira brzinu svojih vozila na 180 km/h!

U okviru opsežnog istraživanja koje je Volvo sproveo tokom proteklih par godina, švedska kompanija je donela odluku o ograničenju maksimalne brzine novih vozila na 180 km/h

Kompanija Volvo, poznata kao jedan od lidera na polju aktivne i pasivne bezbednosti, kojoj je primarni cilj da godišnji broj nastradalih u svojim vozilima svede na nulu, počela je sa implementacijom ograničenja maksimalne brzine u automobilima na 180 km/h.

Nakon opsežnih istraživanja koja su spovedena proteklih godina, došlo se do zaključka da su brzine preko 180 km/h itekako veliki uzročnik saobraćajnih nezgoda, koje tada vrlo često imaju i tragične ishode. Na ovaj način, Volvo će pokušati da dodatno doprinese bezbednosti svojim vozila.

Šta više, svi novi modeli imaće i tzv. Care Key koji će omogućiti vlasnicima da i sami podese dodatne „brzinske“ limite, i to od 50 km/h pa do pomenutih 180 kilometara na čas. Tako će oni moći da „ograniče“ i one kojima pozajmljuju vozilo da jednostavno ne mogu da voze brže od postavljenog limita.

Volvo napominje i da je novi limit i dalje daleko viši od ograničenja brzine na autoputevima u većini zemalja sveta, te da, samim tim, neće vlasnicima stvarati nepredviđene probleme, osim ako baš nemaju nameru da voze nemačkim „autobahnom“ na deonicama bez ograničenja brzine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed