AMERIČKI SPECIJALAC: McLaren Sabre by MSO

McLarenov ogranak za “specijalne operacije” predstavio je automobil po imenu Sabre, koji će biti proizveden u svega 15 primeraka, namenjen je isključivo američkom tržištu

Taman kada smo mislili da smo ove godine videli dovoljan broj specijalnih edicija, koje proizvođači automobila “izmišljaju” kako bi poboljšali prodaju, imidž i generalno prisutnost brenda u medijima, iz McLarena stiže pravi “specijalac”.

U pitanju je model Sabre, kojeg je “potpisao” McLarenov specijalni ogranak MSO, a sam automobil je predstavljen od strane ovlašćenog prodavca iz Kalifornije – McLaren Beverly Hills, a ne same kompanije, što je svojevrsni kuriozitet.

Najverovatnije zbog činjenice da je ovo automobil namenjen isključivo američkom tržištu, na kojem će biti ponuđeno svih 15 primeraka, na koliko je limitiran ovaj specijalni model.

Iako se deklariše kao potpuno novi automobil, Sabre je najverovatnije baziran na aktuelnom McLaren Senna. Pokreće ga V8 motor od čak 835 “konja” i 800 Nm obrtnog momenta, a iako detaljnije informacije nisu poznate, pretpostavlja se da je u pitanju 4,0-litarski V8 twin-turbo agregat.

Sabre je dobio novi aerodinamički paket, gotovo na nivou trkačkih automobila iz LMP klase WEC šampionata, sa velikim repnim spojlerom, centralnim “perajem” i impozantnim difuzorom vazduha. Kako se navodi, maksimalna brzina koju Sabre dostiže iznosi 350 km/h.

Ono što je takođe nepoznanica, pored tehničkih specifikacija, jeste cena jednog McLaren Sabre, ali se, imajući u vidu cene ostalih modela, kako serijskih, tako i specijalnih edicija, gotovo sigurno kreće blizu dva miliona dolara!

Đorđe Pavićević/TopSpeed