ALTERNATIVA: KIA predstavila Ceed Sportswageon i Xceed u PHEV verziji

Ionako bogata ponuda KIA modela u C segmentu sada je obogaćena i verzijama Ceed Sportswagen i Xceed u plug-in hibrid izdanju

U odnosu na klasične modele sa SUS motorima, Plug-In hibridi imaju “zatvorenu” masku tzv. “tigovog nosa” u cilju bolje aerodinamike, naplatke koji su takođe manjeg aerodinamičkog otpora, a Ceed Sportswagon je dobio i odbojnike od GT-Line verzije, takođe u cilju što povoljnije aerodinamike.

Za pogonsku jedinicu kod pomenutih modela odabran je 1,6-litarski četvorocilindarski benzinac, koji je “uparen” sa elektromotorom snage 44,5 kW, a koji se energijom napaja iz litijum-polimerskih baterija, kapaciteta 8,9 kWh.

Zajedno, hibridni sistem oslobađa 140 konjskih snaga i 264 Nm obrtnog momenta, što modelu Xceed obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za 11 sekundi dok je Ceed Sportswagon brži u “sprintu” za dve desetinke.

Uz pomenuti pogonski sistem isporučuje se 6-stepena transmisija sa dvostrukim kvačilom, što je prijatno iznenađenje, budući da se većina proizvođača kod hibridnih modela odlučuje za CVT kontinualni menjač.

Negativna strana “elektrifikacije” jeste činjenica da je prtljažni prostor smanjen u odnosu na klasične verzije, te tako Ceed Sportswagon, umesto 600, sada raspolaže sa 437 litara, dok je kod Xceed taj prostor smanjen sa 426 na 291 litru.

Đorđe Pavićević/TopSpeed