45 GODINA POSTOJANJA: Volkswagen Golf GTI Clubsport 45

U cilju obeležavanja četiri i po decenije postojanja Golf GTI modela, Volkswagen je predstavio specijalnu ediciju osme generacije GTI pod nazivom Clubsport 45

Uvek popularna verzija Golfa, hot hatch model GTI, ove godine slavi čak četiri i po decenije postojanja, te je u tu čast, nemački proizvođač prikazao specijalnu ediciju pod nazivom GTI Clubsport 45.

U odnosu na standardni GTI Clubsport, 45-ica poseduje crni krov i zadnji spojler, koji je, kako u Volkswagenu navode, omaž originalnom crnom plastičnom spojleru koji je imao Golf I GTI.

Tu su i novi Scottsdale naplaci od 19 inča, u crnoj boji, sa crvenim rubom, iza kojih se „kriju“ crvene kočione čeljusti sa GTI natpisom. Uz to, sa ovom edicijom stiže i Akrapovič sportski izduvni sistem, IQ.Light LED matrix svetlosne grupe, a uklonjenja je i „blokada“ na 250 km/h.

Što se tiče pogonske jedinice, iz 2,0-litarskog turbo agregata „isceđeno“ je 300 konjskih snaga i 400 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da se iz mesta pa do 100 km/h stigne za 5,6 sekundi.

Pretprodaja je upravo počela, a cena u Nemačkoj startuje od 47.790 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed