1100 KONJA, DVE SEKUNDE DO "STOTKE": Tesla Model S Plaid (VIDEO)

Kompanija Tesla najavila je još snažniju i prestižniju verziju svoje popularne limuzine Model S koja će nositi oznaku Plaid, a prema tvrdnjama, do 100 km/h stizaće za manje od dve sekunde!

Taman kada smo pomislili da su Model S P100D i Raven Performance apsolutni vrhunac što se tiče Tesline limuzine, američka kompanija sprema još impresivniju, možda čak i nepotrebnu, verziju Plaid.

U pitanju je Model S kojeg pokreću tri elektromotora, ukupne snage oko 1100 „konja“, koji će ovoj limuzini omogućiti da iz mirovanja do 100 km/h stigne za oko dve sekunde (0-60 milja ispod dve sekunde), dok bi maksimalna brzina trebala da bude oko 320 km/h!

To bi trebalo, ukoliko se materijalizuje ovaj projekat, da Model S Plaid, prema tvrdnjama američke kompanije, učini najsnažnijim serijskim automobilom na svetu, a uz to, i sa najboljim ubrzanjem. Za tako nešto, neophodne su i adekvatne baterije, verovatno preko 100 kWh kapaciteta, koje ima Raven.

I to nije sve, jer u Tesli tvrde da će i pored brutalnih performansi, Model S Plaid moći da se pohvali autonomijom od oko 840 kilometara, što je jedan od najboljih rezultata u kategoriji električnih automobila, a naročito ovakvih performansi.

Kompanija Tesla je objavila čak i kratak video sa staze Laguna Seca, tokom testiranja, gde je Plaid jedan krug obišao za 1:30,3 što je za fantastičnih šest sekundi brže u odnosu na prototip koji je 2019. godine testiran na ovoj stazi. Cena Model S Plaid startuje od 134.490 dolara...

We lapped Laguna Seca in 1:36.555 during advanced R&D testing of our Model S Plaid powertrain and chassis prototype — a second faster than the record for a four-door sedan.

Đorđe Pavićević/TopSpeed