ZBOGOM RELIJU: Citroen napušta WRC šampionat (VIDEO)

Nakon odluke Sebastiena Ogiera da se “penzioniše”, a zatim ipak produži karijeru u Toyota Gazoo Racing timu, fabrička ekipa Citroena donela je odluku da se povuče iz relija, nakon dve decenije izuzetnih uspeha

Iako se obično veliki uspesi na relijima vezuju sa fabričkim timom Lancia, a zatim Toyote i Mitsubishija, zapravo je Citroen redefinisao pojam uspeha i u poslednje dve decenije bio dominantna snaga u WRC-u.

Počevši od Xsara kit-car modela kojeg je pokojni Philippe Bugalski dva puta doveo do pobede na asfaltu u 1999. godini, preko Jesus Purasa koji je u Xsari WRC ostvario prvu pobedu za Citroen 2001. godine, pa do apsolutne dominacije Sebastiena Loeba, koji je čak devet puta uzastopno stigao do šampionske “krune”, vozeći tri različita automobila - Xsaru, C4 i DS4!

Dominacija je bila tolika da je čak i 2006. godine, kada je Citroen privremeno napustio WRC kako bi razvio novi automobil C4 za narednu sezonu, privatni belgijski tim Kronos Racing, za kojeg su vozili Loeb, McRae i Sordo ponovo bio nepobediv, barem što se tiče Loeba, koji je uzeo treću i poslednju titulu sa Xsarom WRC.

Poslednju pobedu Citroenu doneo je upravo legendarni Loeb, i to prošle 2018. godine (po povratku iz “penzije”), kada je sa C3 WRC trijumfovao na Rally Catalunya, pobedivši svog imenjaka, zemljaka i nekadašnjeg timskog kolegu u Citroenu, Sebastiena Ogiera za svega 2,9 sekundi.

Select any one of 102 WRC victories. Or 257 podiums. Or 1,567 stage wins. There’s no shortage of positives from Citroën’s time in the FIA World Rally Championship. Read more ► http://bit.ly/33s0fc5► Official WRC Website: https://www.wrc.com/► More WRC Videos: https://goo.gl/aRGyeQ► Official WRC Merchandise: https://shop.wrc.com/Subscribe to WRC Youtube: http://goo.gl/W238zSubscribe to WRC Newsletter: http://goo.gl/yyeVLyWRC on Facebook: https://goo.gl/vR0WnXWRC on Twitter: https://goo.gl/cSzRqUWRC on Instagram: https://goo.gl/YJMj3u#WRC #RallyAustralia

To je Loebu bila 79. pobeda u WRC karijeri od ukupno 178 startova, a ujedno i pobeda u četvrtom Citroenovom modelu, punih 16 godina nakon što je 2002. pobedio u Xsara WRC na Reliju Nemačke.

Đorđe Pavićević/TopSpeed