VIŠE OD FANOVA: Ko su, zapravo, Tifozi!?

Za najvernije i najekstremnije navijače u sportu kaže se da su Tifozi, ali oni pravi dolaze iz Italije, žive za F1 i Ferrari i više su od običnih fanova

Oni su zaraženi... Virusom trka! Mada, upravo sam u Monci razgovarao sa italijaskim kolegama, koji kažu da reč "tifosi" vodi poreklo od zloglasne infektivne boliesti - tifus!

A, da u Italiji, konkretno na severu, zaista postoji neka vrsta “bolesti”, doduše u nekom svom mutiranom obliku, stvarno postoji. I ne samo tu, već se pre radi o svojevrsnoj pandemiji, tako da je ima širom sveta, ali je “žarište” Apeninsko poluostrvo.

Tu su najprestižniji italijanski proizvođači automobila, a među njima je svakako najpoznatiji Ferrari koji ima najveću armiju navijača i obožavalaca. Onih kojima Cavallino Rampante ili propeti crni konj u žutom polju znači mnogo! Znači način i stil života, ljubav i pre svega strast.

Zbog njegovih uspeha slave, raduju se, plaču od sreće, a zbog neuspeha od tuge. Ponekad osećaju čak i, možda ne baš mržnju, ali u svakom slučaju netrpeljivost prema svima ostalima koji nisu u crvenim bolidima, nekima manje, nekima više.

Tifozi u “Hram brzine”, kako zovu stazu u Nacionalom parku Monza dolaze rano ujutro i to još u četvrtak, pre F1 Grand Prix vikenda. Imaju svoja tačno određena mesta za sedenje i stajanje, koja su stečena godinama i prenose se sa kolena na koleno. Neka su na zemlji, neka na drveću, pa čak i na reklamama! A neki od njih podižu i improvizovane tribine, samo za sebe... I tačno se zna ko gde pripada.

No, jedno im je zajedničko i neraskidivo ih povezuje, a to je obožavanje ekipe Ferrari i svega što je povezano sa njom, a ponajviše vozača. Oni imaju status, ne polu-bogova, već bogova! Njima se dive i obožavaju ih, izdižu među zvezde, ali ponekad bacaju u prašinu, pa opet uzdižu i praštaju im sve. I nije bitno da li je vozač nekada bio u nekom rivalskom timu, ako je sada došao u Marenelo. Ne! On je član Scuderia Ferrari i to će zauvek ostati.

Čak i kada ode iz F1. Evo, uzmimo za primer Michaela Schumachera... Svoje najveće uspehe u F1, Nemac je postigao u italijanskom bolidu. A bio je obožavan i slavljen, čak i kada je otišao u penziju. Međutim, kada se ponovo vratio u F1, doduše u Mercedes, Tifozi su to shvatili kao svojevrsnu “izdaju”. U početku nije im bilo pravo, ali su kasnije to prihvatili i nastavili da ga poštuju.

Danas im je najveći “neprijatelj” Lewis Hamilton, pa tek onda Max Verstappen. Mada, i Britanac i Holanđanin stalno “koketiraju” sa ekipom Ferrari i to na razne načine. Ako se dogodi da jednog dana dođu u Maranello, siguran sam da će im se zaboraviti “prošlost”. Nije važno gde si bio pre, već gde si sada! Tako je to kod “virusa Tifosi”.

Trenutno su im idoli Sebastian Vettel i Charles Leclerc. Doduše, Nemac ih, u poslednje vreme malo zbunjuje, te je prilično izvesno da gubi status vođe tima, dok je momak iz Monaka u punom naletu i on je budućnost. Bar tako misle vodeći ljudi tima, kao i većina navijača. Još sada kada je povezao pobede u Belgiji i na domaćem terenu u Monzi, svi su u delirijumu!

Da li je to ispravno mišljenje, videćemo, jer istorija je mnogo puta do sada pokazala da preterano prerano obožavanje izvrsnih mladih vozača zna da ih “sprži”. Nekako rano postaju zvezde, jer Tifozi to žele, a onda prosto “sagore” između želja i mogućnosti!

Međutim, zauvek ostaju obožavani, čak i kada odu iz tima, na “ovaj ili onaj” način... Nešto kao Niki Lauda, koji je i dalje u Italiji legenda, iako je i on imao karijeru nakon odlaska iz Maranella. Za razliku od Austrijanca, Kimi Raikkonen, poslednji svetski šampion ekipe Ferrari, čak dva puta se našao u ulozi “izgnanika”. No, Finca i dalje obožavaju, a konačno, on je i ostao u “porodici” jer vozi za Alfa Romeo.

Ukratko, to su Tifozi i to objašnjava sve, pa čak i ono što je nemoguće objasniti, jer izlazi iz prodručja racionalnog. Konačno, i ljubav je snažna emocija, a svako osećanje iracionalno je i otežava rasuđivanje. Nešto, kao i kod svih “zaraženih”, koji su u groznici, ma kako se ona zvala?!

Zoran Živkov/TopSpeed