VIRTUELNI PRVENAC: Održana prva virtuelna MotoGP trka – pobednik Alex Marquez! (VIDEO)

Proteklog vikenda, održana je prva virtuelna MotoGP trka, u kojoj je učestvovalo 10 MotoGP vozača, a čast da bude prvi pobednik pripala je novajliji, Alexu Marquezu

U vremenu kada su zbog globalne pandemije otkazani svi sportski događaji, i kada nije sigurno kada će i da li će MotoGP šampionat napokon startovati, Dorna i MotoGP su održali prvu virtuelnu trku koja se „vozila“ na stazi Mugello, a u kojoj je učestvovalo 10 MotoGP vozača.

Nakon petominutnih kvalifikacija koje su održane neposredno pred trku, vozači su uzeli učešće u MotoGP 19 video igrici i putem Interneta „odigrali“ šest izuzetno uzbudljivih krugova, koliko je trka u Mugellu trajala. Najbrži u kvalifikacijama bio je Quartararo, kojeg je u stopu pratio Bagnaia, dok je prvi startni red popunio Vinales.

No, braća Marquez su odlično startovali, a nakon popriličnog „gurkanja“ na dugačkom startno-ciljnom pravcu, gde se činilo da će ipak Vinales da se „odlepi“, u prvoj krivini je nastao „karambol“. Pao je Quartararo nakon prevelike želje da obiđe mlađeg Marqueza, na kojeg se odmah „sapleo“ Vinales, a i Marc je izgubio na vremenu, te su Alex Marquez i Francesco Bagnaia napravili već solidnu razliku.

Bitka između Španca i Italijana trajala je krug-dva, uz uzajamna preticanja, sve dok mlađi Marquez nije napravio dovoljnu razliku, koju je do kraja trke samo povećavao. Iza njega, vodila se bespoštedna borba za treće i četvrto mesto, a nakon pada Marc Marqueza, Vinales je preuzeo treće mesto, dok se Quartararo, uz još jedan pad, baš kao i Vinales, na kraju probio na četvrtu poziciju.

The first #MotoGP Virtual Race really couldn't have been much crazier!

I pored činjenice da virtuelna trka ne može ni da se meri sa pravim takmičenjem, mora se priznati da je ovaj „prvenac“ doneo sasvim dovoljno uzbuđenja i prava je šteta što nije trajao barem još par krugova. Ako ništa drugo, Dorna bi mogla da organizuje i drugu trku dana, u WSBK stilu, koja bi možda bila sprint tipa.

Prava je šteta što u ovom takmičenju ne učestvuje veći broj MotoGP vozača, pre svega italijanskih, koji bi svakako doprineli i većoj popularnosti ovih virtuelnih trka. No, imajući u vidu trenutnu situaciju u toj zemlji, sasvim je jasno što su mnogima od njih trenutno neke druge stvari od veće važnosti...

Đorđe Pavićević/TopSpeed