VIRTUELNA REALNOST: Umesto prave Formule 1, startovao F1 Esports Virtual Grand Prix šampionat! (VIDEO)

U vremenu kada su svi aktuelni sportski događaju otkazani ili odloženi, uključujući i F1 šampionat, FIA i Liberty Media našli su način da nekako premoste ovaj jaz

Verujemo da svi već znate šta se dešava širom planete te da su brojni auto-moto događaji otkazani ili odloženi za drugu polovinu godine, a Formula 1, iako je bila gotovo startovala u Australiji, ipak je doživela sličnu sudbinu, nakon što je otkriveno da su neki članovi timova zaraženi koronavirusom.

U želji da nekako premoste vremenski jaz između otkazanih trka i onih koje će se, iskreno se nadamo, održati tokom ove godine, pokrenut je virtuelni F1 šampionat, pod nazivom F1 Esports Virtual Grand Prix, koristeći Codemasters F1 2019 PC igricu, a prva trka sezone vozila se proteklog vikenda, i to na stazi u Bahreinu (naravno, virtuelno!).

U ovom šampionatu, pored manje poznatih imena, uglavnom mlađih učesnika koji su trenutno u ulogama test-vozača, učestvuju i neki bivši i sadašnji F1 vozači, kao što je Johnny Herbert, Nico Hulkenberg, Lando Norris, Esteban Gutierrez, Stoffel Vandoorne, a tu je i Philipp Eng iz DTM serije, kao i neki drugi takmičari.

Nakon ukupno 28 krugova, koliko je trajala prva „elektronska“ trka u istoriji, dobili smo i prvog virtuelnog pobednika, a to je Guanyu Zhou iz Kine, koji je predstavljao Renault, a koji je na cilj stigao ispred Stoffel Vandoornea u Mercedesu, nakon velike borbe u završnici. Treći je na kraju bio Philipp Eng, za upravljačem Red Bulla.

Naredna trka – Velika nagrada Vijetnama, planirana je za 5. april, s tim da će se koristiti staza Albert Park u Melburnu, budući da prošlogodišnji Codemasters F1 2019 nema Vietnam Grand Prix, koji je ove godine trebao da debituje. Nakon toga, 19. aprila je na programu Velika nagrada Kine, na stazi u Šangaju.

The first Virtual Grand Prix saw a host of drivers and race fans compete against each other including Lando Norris, Liam Payne, Ian Poulter, Nico Hulkenberg, Nicholas Latifi and more! But who conquered the Bahrain International Circuit? And most importantly, kept it out the barriers?! For more F1® videos, visit http://www.Formula1.comLike F1® on Facebook: https://www.facebook.com/Formula1/Follow F1® on Twitter: http://www.twitter.com/F1Follow F1® on Instagram: http://www.instagram.com/F1#F1 #VirtualGP

Kompletan šampionat možete pratiti preko F1.com sajta, odnosno na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed