TUŽAN DAN ZA MOTO SPORT: Preminuo Fausto Gresini

Nekadašnji šampion u klasi 125 kubika i vlasnik MotoGP Team Gresini, Fausto Gresini, preminuo je posle duge borbe sa zdravstvenim komplikacijama nastalim nakon zaraze koronavirusom

Nažalost, vest koju nismo želeli da čujemo, iako je u poslednje vreme, sve više bilo izvesno, jeste da je Fausto Gresini, u 60. godini, izgubio borbu sa posledicama zaraze koronavirusom, zbog koje se već duže vreme, još od decembra prošle godine, nalazio u bolnici, i to na mehaničkoj ventilaciji.

Fausto Gresini, rođen u Imoli, 1961, godine, nakon 12 sezona provedenih u klasi od 125 ccm, od kojih su 1985. i 1987. godina krunisane šampionskim titulama, preorijentisao se na menadžersku ulogu vođe ekipe od 1997. godine, a od 2014. godine, Team Gresini postaje fabrička Aprilia MotoGP ekipa.

Već prve godine kao vlasnik ekipe, šampionsku krunu u 250 ccm doneo je Daijiro Kato, nešto kasnije, 2010. godine, Toni Elias je osvojio Moto2 šampionat dok je 2018. godine Jorge Martin postao prvak sveta u Moto3 kategoriji. Uz to, nizale su se i pobede za satelitsku Honda MotoGP ekipu sa Sete Gibernauom, Melandrijem i Eliasom.

Nažalost, tokom svoje menadžerske karijere, Fausto je doživao i dva teška trenutka – 2003. godine na stazi Suzuka, nastradao je njegov vozač Daijiro Kato, dok je 2011. godine, na stazi Sepang, tragično nastradao još jedan Gresinijev vozač, Marco Simoncelli.

Đorđe Pavićević/TopSpeed