TRAČAK NADE: Moguć početak F1 sezone u julu!?

Ovih dana je i zvanično potvrđeno da bi sezona 2020 F1 mogla da počne VN Austrije koja bi se vozila na stazi Red Bull Ring, 5. jula...

Iako je VN Francuske, koja je trebala da se vozi 28. juna i bude 10. trka sezone 2020. sada i zvanično otkazana zbog pandemije COVID-19, trke F1 bi, ipak, mogle da počnu u julu.

Naime, vodeći čovek F1, Chase Carey je saopštio da se planira početak takmičenja za prvi vikend u julu, tačnije od 3. do 5. i to na stazi Red Bull Ring. Tako bi VN Austrije bila zvanično prva trka FIA Svetskog šampionata Formule 1 u 2020. godini održala bi se bez prisustva publike, te uz još neke predostrožnosti koje trenutno važe.

Postoji ideja kako bi ekipe mogle da imaju maksimalno do 80 članova prisutno na stazi, koji bi kao i predstavnici medija bili u karantinu tokom celog vikenda, a prethodno, naravno, testirani na korona virus, itd.

Ono što Carey za sada nije mogao da kaže, a svakako niko ni ne zna, jeste kako će izgledati dalji kalendar takmičenja F1, jer neke trke su definitivno otkazane, a neke odložene. Tako se sigurno ove godne neće voziti u Australiji i Monaku, ali Bahrein, Vijetnam, Kina, Holandija, Španija, Azerbejdžan i Kanada još uvek nisu odustali od organizacije!

Nakon Austrije, sezona F1 bi tebala da se nastavi trkom za VN Engleske, u sličnom režimu, dakle bez publike i sve ostale mere, a do kraja godine je planirano da se održi ukupno između 15 i 18 takmičenja. Ono što je definitivno jeste da neće biti "skokova" sa kontinenta na kontinent, kao ni letnje pauze, već će se takmičenja održavati tokom avgusta i septembra u Evropi, potom bi se prešlo u Aziju u septembru i oktobru, pa u novembru u Ameriku, da bi u decembru bilo finale na Bliskom istoku.

To znači da bi došlo do pomeranja nekih uobičajenih termina za pojedine staze, odnosno organizatore, ali ovo je vanredna situacija. Tako, recimo, VN Belgije ne bi mogla da se održi krajem avgusta, budući da vlasti te zemlje zabranjuju javna okupljanja do kraja tog meseca.

U svakom slučaju, sasvim je izvesno da interesovanje organizatora i sponzora postoji, tako da sada F1 i FIA treba da u koordinaciji sa lokalnim vlastima i aktuelnom situacijom pokušaju da naprave kalendar za 2020. I samo da podsetimo da bi se sezona bila regularna, potrebno je da se održi najmanje osam trka na tri različita kontinenta. Dakle, volja postoji, sada još samo da okolnosti to i dozvole!

Zoran Živkov/TopSpeed