TEKTONSKI POREMEĆAJI: Jack Miller novi član fabričkog Ducati tima!

Australijanac Jack Miller od naredne sezone biće član fabričke ekipe Ducati, nakon dve pune sezone u satelitskoj Ducati Pramac Racing ekipi, a ovaj prelazak sa sobom otvara i brojne druge kalkulacije...

Ono o čemu se „šuškalo“ već par nedelja, danas je i zvanično potvrđeno od strane kompanije iz Bolonje, a to je da dosadašnji vozač satelitske Ducati ekipe Pramac Racing, od naredne godine prelazi u fabričku Ducati Corse ekipu, i to uz potpisan jednogodišnji ugovor.

To ujedno znači da će neko od aktuelnih italijanskih vozača, Andrea Dovizioso ili Danilo Petrucci, ostati bez angažmana, a kako stvari trenutno stoje, najverovatnije je reč o Petruxu, koji je drugi deo sezone, nakon trijumfa u Mugellu, odvezao znatno ispod očekivanog nivoa.

Petrucci ima opciju da karijeru nastavi ili u ekipi Aprilia, koja je trenutno bez Iannonea zbog skandala oko dopinga, dok je druga solucija odlazak u WSBK šampionat gde bi vozio upravo za Ducati, nakon što je Bautista prešao u redove Honde.

S druge strane, ni Dovizioso nije još potvrđen i pitanje je hoće li i biti, a najveći „problem“ oko nastavka saradnje, navodno, jeste u iznosu ugovora (četiri puta manji nego do sada) koji je Ducati spreman da plati Doviju, koji uprkos dobrim vožnjama u protekle tri sezone, i dalje nije ravnopravan konkurent Marquezu i čini se, ne neko ko će napokon Ducatiju doneti titulu, nakon Stonera 2007. godine.

Odlaskom Millera, u Pramacu se upraznilo mesto za jednog vozača, budući da je Bagnaia potvrđen. Sve više se „šuška“ da bi Zarco mogao iz Avintie da pređe u Pramac, ako se dobro pokaže na Desmosedici mašini, ali nije isključeno ni da će na „metak iz Bolonje“ ponovo sesti Iannone, koji je javno priznao da mu je najveća greška u karijeri što je 2017. odbio ponudu Ducatija i naredne sezone prešao u Suzuki.

Đorđe Pavićević/TopSpeed