TEHNOLOŠKI VIŠAK: Ima li za Sebastiana Vettela mesta u F1!?

F1 sezona je počela trkama na austrijskoj stazi Red Bull Ring, na kojima je Ferrari bio “debelo” ispod proseka, međutim, i dalje ostaje velika nedoumica gde će naredne sezone Sebastian Vettel

Da li je zaista moguće da za četvorostrukog prvaka sveta kao što je Sebastian Vettel, koji je pritom, u proteklih par sezona, bio glavni konkurent Hamiltonu za osvajanje titule, nema mesta u Formuli 1 naredne sezone, nakon što mu je ove godine “uskraćen” produžetak ugovora sa Ferrarijem!?

Čini se suludo, ali je izgleda zaista tako, sudeći prema svim infomacijama i “tračevima” koji su se mogli čuti na Red Bull Ringu, kako ovog, tako i proteklog vikenda.

Alonso se vraća u F1, i to u tim Renaulta, gde je postojalo “prazno mesto”, odlaskom Ricciarda u McLaren naredne sezone, Racing Point, koji će od naredne sezone biti Aston Martin Racing, već ima dva vozača sa ugovorima – Pereza i Strolla, koji je, uz to, još i sin vlasnika ekipe.

Vettel je viđe u razgovorima sa Christianom Hornerom i Helmuth Markom, čelnicima ekipe Red Bull Racing, međutim, Horner je neposredno pred trku izjavio kako, uprkos odličnim rezultatima Vettela u Red Bullu svojevremeno, za Nemca trenutno nema mesta u ekipi.

Ostaje jedino još pitanje Mercedesa, odnosno pre svega Bottasa, jer je teško verovati da će se nemačka ekipa odreći usluga Hamiltona, u svom novom pohodu na titulu, mada je i Bottas odlično startovao ove sezone i trenutno je vodeći u generalnom plasmanu.

Takođe, ne treba zaboraviti da je i Bottas svojevremeno izjavio kako su mu iz Mercedesa stigle “garancije” da Vettel neće voziti u “srebrnim strelama” naredne sezone, iako su u Daimler korporaciji itekako zainteresovani za ovu “nemačku kombinaciju”.

Time se praktično zatvaraju sva poznata “vrata” za četvorostrukog šampiona sveta, najtrofejnijeg aktivnog vozača posle Hamiltona, kojem se izgleda može dogoditi da ode u “prevremenu penziju”, odnosno da poput “tehnološkog viška”, pauzira čitavu sezonu u potrazi za adekvatnim angažmanom...

Ili čak da se trajno povuče iz “velikog cirkusa”, ukoliko proceni da za njega nema mesta u timovima koji mogu da mu obezbede ozbiljnu borbu za pobede i šampionske titule.

Đorđe Pavićević/TopSpeed