TAMNI OBLACI NAD MUĐELOM: Tragično nastradao Jason Dupasquier

Mladi švajcarski vozač Moto3 klase, Jason Dupasquier, tragično je izgubio život nakon teškog udesa u subotu, u finalu kvalifikacija...

Nažalost, iako smo se ove godine radovali trci na stazi Mugello, budući da je prošle godine nije bilo u kalendaru zbog Covid pandemije, pa makar se trke vozile i pred praznim tribinama, sam trkački vikend je jedan od onih koje bismo voleli što pre da zaboravimo.

Naime, u subotu, u samom finišu kvalifikacija za Moto3 kategoriju, nakon što je već istaknuta „karirana zastava“, došlo je do teškog udesa kada je mladi Švajcarac Jason Dupasquier pao na samom izlasku iz veoma brze i uvek nezgodne Arrabbiata 2 krivine.

Da stvar bude gora, pa je na samu stazu, ispred nekoliko vozača koji su u „voziću“ pokušavali da „uhvate zavetrinu“ i postignu što bolje vreme. Nažalost, upravo je jedan od njih, Ayumu Sasaki, naleteo motociklom pravo na mladog Švajcarca, pri čemu se i sam veoma teško povredio.

Odmah su angažovane ekipe hitne pomoći, izvršena reanimacija na licu mesta, a Dupasquier je ubrzo helikopterom prebačen u bolnicu u Firenzi. Nažalost, dan kasnije, u nedelju, pred trku MotoGP klase, stigla je vest koju niko nije želeo da čuje...

Nakon minuta tišine u čast tragično preminulom vozaču Moto3 klase, startovala je trka „kraljevske“ kategorije, međutim, tek nakon nje, do medija su dospela prilično oštra negodovanja nekih od vozača koji su tražili da se trka, zbog tragičnog događaja i iz poštovanja prema Depasquieru i, uopšte i ne vozi.

Trijumfovao je Fabio Quartararo na Yamahi, koji je pobedu posvetio upravo mladom Švajcarcu, drugi je bio Miguel Oliveira na KTM-u, a treći Joan Mir na Suzukiju. Iz trke su ispali još na samom početku, zbog padova, Francesco Bagnaia, Marc Marquez i Enea Bastianini, a nešto kasnije i Alex Rins i Takaaki Nakagami.

Naredna trka vozi se već narednog vikenda na stazi Catalunya, pokraj Barselone...

Đorđe Pavićević/TopSpeed