SVI ZADOVOLJNI: MotoGP prvenac za novajliju Bindera i KTM!

Treća trka MotoGP šampionata, vožena na stazi Brno u Češkoj, donela je pregršt uzbuđenja, a na pobedničkom postolju našla su se neka nova, i poneka „zaboravljena“ lica!

Onaj ko je smatrao da će MotoGP šampionat biti manje zanimljiv sada, kada Marc Marquez odsustvuje zbog povrede, očigledno da se grdno prevario jer smo proteklog vikenda, u Brnu imali prilično uzbudljivu trku u kojoj vozače na pobedničkom postolju teško da je iko pogodio unapred!

Naime, po prvi put u svojoj karijeri, trijumfovao je Južnoafrikanac Brad Binder, novajlija u „kraljevskoj“ klasi, a ovim trijumfom, ujedno je doneo i prvu pobedu KTM ekipi u ovoj kategoriji! Izuzetno mudrom vožnjom, znatno smireniji Binder je „pustio“ da start protekne mirno, da bi zatim krenuo u „lov“ na vodeće i jednog po jednog obilazio, te trku rutinski priveo kraju, kao da iza sebe ima stotine MotoGP nastupa.

Odličan izbor pneumatika (zadnji srednje tvrdi) pokazao se ključan u borbi sa Morbidellijem, koji je na startu pobegao i pokušao da iskoristi prednost meke zadnje „gume“. Uspeh KTM-a verovatno bi bio još veći, da je Pol Espargaro završio trku, umesto što se „zakačio“ sa Zarcoom i nakon kontakta, završio u šljunku pokraj staze.

Sam Zarco, uprkos fantastičnoj pol-poziciji za privatni Avintia Ducati, nije najbolje startovao te je tokom cele trke „jurio“ vodeće, a nakon kontakta sa Espargarom, zaradio je i kaznu „produženog kruga“, kojeg je odradio maestralno i zadržao se na trećoj poziciji. Da nije bilo kazne, vrlo je verovatno da bi se u finišu žestoko borio sa Morbidellijem za drugo mesto.

I Franco je imao trku karijere, a još na slobodnim treninzima, nagovestio je da mu Brno zaista „leži“. Nažalost po njega, izmakla mu je prva pobeda, ali je zato i drugo mesto najbolji uspeh i prvo pobedničko postolje u MotoGP klasi.

S druge strane, njegov timski kolega i lider u generalnom plasmanu, imao je trku za zaborav, jer je pogrešan odabir pneumatika uticao na to da je bukvalno „propadao“ kroz poredak, te iako je startovao kao drugi, trku je jedva završio na sedmom mestu, sa osvojenih tek 9 poena.

Četvrti na cilj stigao je odlični Alex Rins, koji i dalje „vuče“ povredu iz Jereza, zbog koje je morao da „preskoči“ nedeljni warm-up. No, zato je u trci, kada je bilo najbitnije, dao sve od sebe, a da je trka potrajala još 2-3 kruga, verovatno bi Zarca „skinuo“ sa pobedničkog postolja.

Odmah iz Rinsa, ciljem je prošao više nego solidni „Doktor“, koji je u kvalifikacijama kompromitovao svoju trku, budući da ga je pogrešan izbor prednjeg pneumatika koštao tek 10. startne pozicije. No, u svom stilu, „nedeljni čovek“ je polako gradio tempo i na kraju stigao na korak do pobedničkog postolja, budući da je zajedno sa Rinsom, u finišu sasvim sustigao Zarca i Morbidellija.

Da su se kojim slučajem ranije oslobodili Aleixa Espargara na Apriliji, koji im je poprilično usporio ritam, Rins i Rossi su verovatno sa Binderom mogli biti na pobedničkom postolju, međutim, Aprilia se pokazala kao nezgodna za preticanje, i to tek kada su gume počele da „popuštaju“.

Najgore plasirana Yamaha ovaj put je bio Maverick Vinales, koji je trku završio na tek 14. mestu, i koji niti jednog trenutka nije imao tempo koji je pokazivao tokom petka i subote. Prava misterija, koja se Vinalesu ne dešava prvi put i koju će morati što pre da reši ukoliko bude želeo da se bori za titulu.

Još veća misterija jesu fabrički vozači Ducatija, koji su na trci u Brnu bili „nevidljivi“, a ni na slobodnim treninzima nisu pokazali ni približan tempo koji je prošle sezone odlikovao Ducati. Očigledno da novi zadnji Michelinov pneumatik pravi dosta problema Ducatiju, tačnije fabričkim vozačima, koji su navikli na drugačiji stil vožnje, za razliku od Bagnaie, pa i Zarca, kojem je ovo prva sezona na Desmosedici mašini.

Naredne dve trke voze se na stazi Red Bull Ring, u Austriji, na kojoj, barem prema dosadašnjim iskustvima i samoj konfiguraciji, treba očekivati bolje izdanje Ducatija, mada bi i KTM mogao da bude jedan od favorita, budući da je to njihova „domaća“ staza.

Kako stvari trenutno stoje, Marquez i Bagnaia će propustiti barem jednu od dve trke, što bi trebalo da bude idealna prilika za Quartarara i Vinalesa da još više povećaju svoj bodovni saldo, pred nastavak sezone. No, budu li vozili kao u Brnu, postoji realna mogućnost da im se Binder i Zarco, koji su sada 5. i 6. u generalnom poretku, na samo tri poena iza Morbidellija i Doviziosoa, ozbiljno približe.

Đorđe Pavićević/TopSpeed