SPREMAN ZA LE MANS: Alpine stiže u WEC

Renault, odnosno njegov sportski brend Alpine, predstavio je tim i svoj automobil A480 Gibson sa kojim će se ove sezone takmičiti u WEC i najprestižnijoj klasi Le Mans Hypercar

Nakon što je Ferrari nedavno najavio povratak na Le Mans u sezoni 2023, već od ove sezone, Renault, tj. Alpine, ulazi u LMP1 kategoriju u FIA Svetski šampionat trka izdržljivosti (WEC). Tako se odluka FIA-e, da izmeni pravila u ovoj najprestižnijoj klasi pokazala kao ispravna, jer nova pravila Le Mans Hypercar očigledno privlači proizvođače.

Alpine sportska marka u okviru Renault-Nissan grupacije, koja je preuzela na sebe kompletan projekat u F1, od sada će biti angažovana i u trkama izdržljivosti. Iskustava već postoje, jer od kako se francuski proizvođač 2013. vratio, bio je prilično uspešan u Evropskoj seriji ELM2, a ima i tri pobede na 24 časa Le Mana u LMP2 kategoriji.

Utisak je da su se sada Laurent Rossi, generalni direktor, i Philippe Sinault, šef ekipe Alpine Elf Matmut Endurance, kao i ostatak društva, još bolje pripremili. Automobil Alpine A480 Gibson je prilagođen tehničkim pravilima za nehibridna LMP1 vozila, a kao osnova poslužio je dobro poznati model Rebellion R13, koji je konstruisala Oreca.

Homlogacija od FIA-e je dobijena i za benzinski motor Gibson V8 od 4,5 litara, koji će 625 KS prenositi na podlogu preko šestostepenog X-Trac menjača.

Ovim potezom su izbegnuta velika ulaganja, odnosno dobro su iskorišćeni već postojeći resursi Renaulta i tehničkih partnera, kao i iskustva iz prethodnih takmičenja. Budući da trenutno u kategoriji Hypercar nema previše ograničenja u vezi snage motora i mase vozila, te kompleksne aerodinamike, Alpine će imati dovoljno vremena za razvoj "u hodu".

Prvu probu automobil Alpine A480 Gibson i vozači Francuzi Nicolas Lapierre i Matthieu Vaxiviere, kao i Brazilac Andre Negrao, imaće na stazi Spa-Francorschamps gde će 26. i 27. aprila biti održani testovi. Nakon toga sledi sezona koja ima ukupno šest takmičenja, računajući i ono najprestižnije 21. i 22. avugsta - 24h Le Mans.

FIA WEC kalendar za 2021.

1. 1. maj 6h Spa-Francorshamps (Belgija)
2. 13. jun 8h Portimao (Portugalija)
3. 18. jul 6h Monza (Italija)
4. 21.-22. avgust 24h Le Mans (Francuska)
5. 26. septembar 6h Fuji (Japan)
6. 20. novembar 8h Bahrain (Bahrein)

Zoran Živkov/TopSpeed