SAMO U EVROPI: MotoGP ostao bez tri trke, dobija jednu evropsku!

Na žalost svih ljubitelja MotoGP šampionata, tri „prekookeanske“ trke – u Argentini, Tajlandu i Maleziji, ove godine se ipak neće održati, a umesto njih, za kraj sezone, biće uvrštena jedna na evropskom tlu

Pandemija je ove godine ostavila zaista dubok trag kada su u pitanju sportska takmičenja, a taman kada smo mislili da je većina toga iza nas, stižu ne baš ohrabrujuće vesti vezane za MotoGP kalendar.

Naime, iako je bilo planirano da se pri kraju sezone voze tri trke van Evrope koje do sada nisu otkazane – u Argentini, Tajlandu i Maleziji, do toga ipak neće doći jer je nepovoljna globalna zdravstvena situacija prinudila organizatore da manifestacije ipak odlože.

Kao „kompenzaciju“, Dorna je odlučila da za sam kraj sezone – 22. novembra, nakon dve trke koje će se 8. i 15. novembra voziti u Valensiji, na stazi Ricardo Tormo, ubaci još jednu trku na Starom kontinentu, koja će 10. avgusta biti potvrđena.

To ujedno znači da će ova sezona MotoGP šampionata zapravo biti „evropska“, budući da se ni prva trka u Kataru nije održala kada je reč o „kraljevskoj“ klasi, već samo za Moto2 i Moto3 kategorije.

S druge strane, Španci svakako „trljaju ruke“ jer je za sada, od ukupno 13 planiranih trka, u Španiji treba da se održi čak sedam – dve u Jerezu (održane), jedna u Katalunji, dve u Aragonu i dve u Valensiji.

Iskreno se nadamo da će Dorna i FIM za sam finiš sezone odabrati neku „nešpansku“ stazu koja bi mogla da donese uzbudljivu završnicu. No, imajući u vidu da je reč već od drugoj polovini novembra, teško je pronaći lokaciju u Evropi gde temperature i vremenski uslovi tada nisu nepovoljni.

Mogao bi to da bude i Mugello, koji se ove godine nije našao u MotoGP kalendaru, što je gotovo neverovatno (nije odložen, već odmah otkazan), ali je zato uvršten u onaj Formule 1, gde će se po prvi put voziti F1 Grand Prix. Slična je situacija i sa Silverstone stazom, gde se ovih dana voze dve F1 trke, a nema ga u MotoGP kalendaru.

Interesantno je da se ovih dana počelo špekulisati o tome da bi se u kalendar mogla vratiti VN Turske, na stazi pokraj Istanbula, gde se MotoGP svojevremeno vozio, a koja bi čak i u novembru mogla da obezbedi dovoljno toplo vreme.

Đorđe Pavićević/TopSpeed