PUTOVANJE KROZ VREME: Rossijevi prolasci kroz krivinu tokom karijere (VIDEO)

MotoGP je sport koji neprestano evoluira, kako u tehničkom smislu, tako i na polju samih vozača, koji iz godine u godinu pronalaze sve optimalnije položaje na motociklu kako bi "skinuli" po koju desetinku...

Ako pratite MotoGP, odnosno FIM svetski šampionat, kako se to nekada zvalo, onda ste sigurno primetili kako se tokom vremena, naročito pri prelasku sa dvotaktnih mašina od 500 „kubika“ na četvorotaktne MotoGP motocikle, stil vožnje (tzv. riding style) promenio.

No, ono što je još važnije, nije se na tome zadržao, te je gotovo iz godine u godinu evoluirao do današnjih dana, gde imamo vozače koji bukvalno „vise“ sa motocikla, u želji da optimalno „nameste“ težište koje će im omogućiti brži i bolji prolazak kroz krivine.

U ovom kratkom video prilogu koji je pripremio Crash, u prilici smo da vidimo kako se menjao stil vožnje jednog od najuspešnijih MotoGP vozača u istoriji, legendarnog Valentina Rossija, koji je u „kraljevskoj“ klasi imao priliku da vozi bukvalno sve kategorije – od 500 „kubika“, preko 990 ccm, pa do 800-ke i na kraju, „hiljadarke“.

Uz to, možda i najveći faktor jesu različiti motocikli – od Honde RC211V, preko Yamahe M1 pa do Ducati Desmosedici GP11/GP12 i nazad do Yamahe. No, svakako se ne sme iz vida izgubiti ni činjenica na kojim se pneumaticima vozilo, jer su se oni menjali iz sezone u sezonu, a naročite su razlike između proizvođača.

MotoGP rider Valentino Rossi taking corners across his career in Catalunya, Phillip Island and Sepang showing the development of his cornering technique, the change in bikes, and tyres. Visit the Crash.Net website here - http://www.crash.netFollow us on social mediaTwitter: https://twitter.com/CRASH_NET

Đorđe Pavićević/TopSpeed