POVRATAK NA DINE: Formula 1 ponovo na stazi Zandvoort! (VIDEO)

20/05/2019. Zoran Živkov/TopSpeed

Nedavno je poput prave seznacije odjeknula vest da se Formula 1 vraća u Holandiju, na stazu Zandvoort

Po prvi put nakon 1985. godine, od naredne sezone u kalendaru najelitnijeg automobilskog takmičenja trebala bi da se nađe i Velika nagrada Holandije.

Tako će i Max Verstappen, vozač Red Bulla imati svoj domaći Grand Prix, pa više neće nastupati na ovoj stazi samo u revijalnim takmičenjima, u sklopu Jumbo Race Weekenda. Naime, pre dve godine, mladi Holanđanin je vozio F1 bolid RB8 i jedan krug staze na peščanim dinama, tik u Atlanski okean, prešao za 1 minut 19,511 sekundi.

Ovo vreme, naravno, nije relevantno, jer da bi se staza Zandvoort i zvanično našla u kalendaru F1 potrebno je da organizatori izvrše temeljnu rekonstrukciju, pre svega prateće infratrukture. A čak i da u tome uspeju, jer 2020. je veoma blizu, i dalje ostaje kao veoma problematična i po pitanju širine i mogućnosti za preticanje, baš kao i nedostatku zona za izletanja, prostora za publiku i slično.

Sve u svemu, radi se o prilčno ishitrenom potezu, a šta će od svega toga biti i da li će se F1 ponovo voziti na ovoj nekada poznatoj stazi, te kako će to izgledati, ostaje da vidimo!