PONOVO NA VRHU SVETA: Ott Tanak i Toyota novi WRC šampioni! (VIDEO)

Proteklog vikenda, na pretposlednjem reliju sezone, koji je vožen u Španiji, Estonac Ott Tanak postao je novi WRC šampion, i to za upravljačem Toyote Yaris WRC Gazoo Racing tima

Time je Tanak prekinuo zaista fantastičnu dominaciju francuskih vozača, tačnije dva Sebastiena – Loeba i Ogiera, koji WRC šampionatom vladaju još od 2004. godine, sa 9 uzastopnih titula za Loeba i 6 za Ogiera.

No, što je još bitnije, Toyota se ponovo vratila na svetski reli vrh, još od vremena Corolle WRC iz 1999. godine, koju su vozili Didier Auriol i Carlos Sainz.

Mi smo nedavno, tokom Relija Finske i čuvenih „1000 jezera“, bili gosti Toyota Gazoo Racing tima, gde smo imali ekskluzivnu priliku da pričamo kako sa vozačima – šampionom Ott Tanakom, Kris Meekom i Jari-Matti Latvalom, tako i sa ekipom, na čijem je čelu proslavljeni višestruki WRC šampion Tommi Makinen.

Tokom devetog takmičenja u sezoni 2019. FIA Svetskog šampionata u reliju, koje je održano u Finskoj, bili smo gosti Toyota Gazoo Racing tima. Čuveni reli poznat još i kao Grand Prix Finske, jer se na njemu postižu najveće prosečne brzine na specijalnim ispitima iako se održava na makadamu. I on je praktično domaće takmičenje za spomenutu ekipu, kao i neke od vozača

Đorđe Pavićević/TopSpeed