OREOL SAČUVAO GLAVU: Romain Grosjean u strašnoj eksploziji! (VIDEO)

Iako sama trka nije donela neka veća uzbuđenja kada su dueli u pitanju, sam start i prvi krug prošao je u znaku teškog udesa Romaina Grosjeana i eksplozije njegovog Haas bolida

U poslednjih desetak godina, teško da pamtimo udes poput ovog, kojeg je u Bahreinu juče doživeo Romain Grosjean! Izletanja i sudara možda je bilo i težih, ali raspadanja bolida na dva dela, „zabijanja“ kokpita između ograde i potpom eksplozije, teško!

Bio je dovoljan samo nešto agresivniji potez Grosjeana da se zakači točkovima sa Kvyatom i velikom brzinom završi u metalnoj zaštitnoj ogradi, koja očigledno nije svoj posao odradila kako treba, jer se prednji deo Haas bolida „probio“ između „šina“ i ostao zaglavljen dok se ostatak vozila, usled velikih sila (53 G!), bukvalno prepolovio!

To i ne bi bilo toliko zastrašujuće da odmah zatim nije usledila praktično eksplozija prosutog goriva, a ono što je najgore, najveći plamen je zahvatio upravo kabinski deo, a ne motorski, te je Romain, ni sami ne znamo kako, uspeo nekako da se izvuče iz zapaljenog bolida i preskoči ogradu.

U ovom udesu, presudnu ulogu odigrao je i tzv. HALO („oreol“), odnosno zaštitni deo koji je od pre par sezona obavezan deo bolida, nakon tragičnog udesa koji je na stazi Suzuka imao Jules Bianchi, kada je „podleteo“ pod buldožer koji je izvlačio jedan od prethodno izletelih bolida.

Romain Grosjean je prošao sa kontuzijama, lakšim opekotinama na šakama i člancima, a iako se sumnjalo i na slomljena rebra, rentgen je pokazao da nema fraktura grudnog koša. Kako je Guenther Steiner izjavio, Grosjean bi, ukoliko bude želeo i bio sposoban, mogao nastupiti već za nedelju dana na drugoj trci u Bahreinu.

Please be aware that there is some graphic footage included in this video. We are so incredibly thankful that Romain Grosjean was able to walk away from this crash in Bahrain on Sunday. A reminder of the bravery and brilliance of our drivers, marshals, and medical teams, and of the advances in safety in our sport.For more F1® videos, visit http://www.Formula1.comFollow F1®:http://www.instagram.com/F1https://www.facebook.com/Formula1/http://www.twitter.com/F1https://www.twitch.tv/formula1https://www.tiktok.com/@f1#F1 #BahrainGP

Đorđe Pavićević/TopSpeed