NOVI PROBLEMI ZA MOTOGP EKIPE: Da li nas čeka i bojkot takmičenja!?

Iako je, naizgled, MotoGP spreman za početak sezone, 19. jula u Jerezu, postoje još uvek neki problemi koji prete da odlože početak ili čak da neke timove dovedu u situaciju da bojkotuju sezonu

Naime, prema aktuelnim propisima koji su na snagu stupili tokom pandemije koronavirusa, državljani zemalja Azije gotovo da ne mogu da dobiju dozvolu za ulazak na teritoriju Evropske unije, odnosno na većinu zemalja Starog kontinenta.

To pravi problem sa logističke strane, naročito japanskim timovima, jer ne samo što inženjeri Honde, Yamahe i Suzukija ne mogu da se pojave na evropskim trkama, kojih trenutno jedino i ima, već i brojni mehaničari nemaju pravo učešća.

Primera radi, glavni mehaničar Valentina Rossija, Alex Briggs je Australijanac, a u timu je i mehaničar Brent Stephens, koji je Novozelanđanin. Oni su sastavni deo „Doktorovog“ tima još od 2000. godine i gotovo je nemoguće zamisliti nastup Rossija bez njih.

Isti je slučaj i sa drugim japanskim ekipama, tako da sada postoji ozbiljan problem i realna mogućnost da te ekipe, čiji su ljudi van Evrope, naprosto bojkotuju šampionat jer bi evropski timovi, kao što su Ducati, KTM ili Aprilia, bili u zaista povlašćenom položaju.

Naročito je u problemu Petronas SIC Yamaha, koja je bazirana u Maleziji i čiji čak ni šef tima, Razlan Razali, ne bi mogao da prisustuje. Da li će se, dok sezona ne počne, naći neko "solomonsko rešenje" kako bi šampionat napokon otpočeo, ostaje da vidimo...

Đorđe Pavićević/TopSpeed