NOVAJLIJA NASLEDIO DOKTORA: Quartararo u Yamahi umesto Rossija!

Pre par dana, Yamaha je produžila ugovor sa Vinalesom do 2022. godine, a juče je kao “bomba” odjeknula vest da Fabio Quartararo stiže u fabričku ekipu naredne sezone, i to umesto Valentino Rossija!

Ljubitelje MotoGP šampionata juče je poprilično iznenadila vest da je fabrički tim Monster Energy Yamaha Racing potpisao ugovor sa Fabio Quartararoom za sezonu 2021. i 2022. što znači da će se u ekipi naći uz Mavericka Vinalesa, koji je ugovor produžio pre par dana.

No, mnogo bitnija činjenica jeste da je time Valentino Rossi ostao bez mesta u fabričkom timu za narednu sezonu, iako je bilo najavljivano da će se odluka o nastavku karijere ili “penzionisanju” doneti sredinom sezone, nakon što proceni svoju kompetitivnost.

Rossi je potvrdio ovu vest, ponavljajući da trenutno nije spreman da “prelomi”, te da će odluku doneti na osnovu svojih rezultata u prvih par trka sezone, ali je dodao da je Yamaha izjavila da je spremna da ga u potpunosti podrži sa fabričkim motociklom ukoliko odluči da svoju karijeru nastavi i 2021. godine.

Da li to znači da će Rossi dobiti treći fabrički motocikl ili će se “preseliti” u Petronas Sepang Yamaha tim, ostaje da se vidi, mada neki već špekulišu da bi naredne sezone mogli upravo tamo da gledamo njega i njegovog polubrata, Lucu Marinija.

Treća opcija, naravno, ukoliko Rossi odluči da nastavi karijeru, i možda najmanje ostvariva, jeste mogućnost formiranja novog “satelitskog” tima Yamahe u vlasništvu Rossija (VR46 Racing), o kojem se već neko vreme priča, a koji bi, nakon “Doktorovog” povlačenja, nastavio da funkcioniše sa njim na čelu ekipe.

Đorđe Pavićević/TopSpeed