NOVA ERA F1: Aston Martin predstavio Vantage Safety Car i DBX medicinsko vozilo!

Nakon četvrt veka Mercedesovog “monopola” kada je reč o F1 Safety Car vozilu, pa i tzv. “medicinskom vozilu”, ove godine po prvi put dobijamo još jedan brend, i to kakav – Aston Martin, sa Vantage i DBX modelima u novoj ulozi!

Punih 25 godina na trkama Formule 1 gledali smo isključivo Mercedesove modele u “ulozi” Safety Car, pa čak i Medical Car, odnosno medicinskog vozila i bili u prilici da na stazi vidimo, između ostalog, od CL 55 AMG, SL 55 i 63 AMG, preko CLK 55 i 63 AMG, SLS AMG, pa sve do AMG GT u S i R verziji.

Ove godine, nastupa nova era u F1, budući da će na 12 trka, od planiranih 23, tu ulogu preuzeti Aston Martinovi modeli, pre svega Vantage kao Safety Car, dok će medicinsko vozilo biti SUV model DBX – oba u tradicionalnim zelenim Aston Martin Racing bojama.

Kako je planirano, Aston Martinovi “puleni” će već na drugoj trci u Bahreinu, 28. marta biti i zvanično predstavljeni publici (ako publike uopšte bude bilo!), a ovih dana, na stazi Silverstone, održano je promotivno snimanje pomenutih automobila.

Model Vantage je u tu svrhu dobio “injekciju snage” te sada iz 4,0-litarskg V8 motora oslobađa, umesto 510 KS, 535 konjskih snaga, a unapređena je i transmisija kako bi pružila još kraće vreme između promene stepena prenosa dok Vantage predvodi F1 “povorku”.

Unapređen je i sistem oslanjanja, dok su karoserija i podvozje dobili ojačanja neophodna za što veće brzine na stazi. Takođe, tu su već standardni “rekviziti” u vidu LED rotacionih svetala, LED “tablice” pozadi, kao i radio-antene za komunikaciju sa direkcijom trke.

Što se tiče “medicinskog vozila” koje je povereno SUV modelu DBX, zbog same namene, nije bilo potrebno drastično menjati i unapređivati vozne karakteristike, te je samo “obogaćen” neophodnom opremom u skladu sa svojom namenom.

Đorđe Pavićević/TopSpeed