NEMAČKA VEZA: Da li Vettel prelazi u Mercedes!?

Iako je još uvek nepoznato gde će i da li će Sebastian Vettel nastaviti svoju F1 karijeru, sve su učestalije glasine o navodnom prelasku u ekipu „srebrnih strela“...

Prošlonedeljna vest o odlasku Vettela iz Ferrarija, iznenadila je mnoge, ne samo ljubitelje Formule 1, već i same učesnike „Velikog cirkusa“, koji su očekivali da je dogovor na relaciji Ferrari-Vettel „završen posao“.

Međutim, Ferrari je nakon objave razlaza, ubrzo angažovao Carlos Sainza Jr., koji će u narednim sezonama praviti društvo Leclercu, dok je glavno pitanje ostalo gde će sada Vettel i da li će možda čak odlučiti i da se penzioniše.

U Red Bullu svog „starog“ vozača trenutno ne vide kao deo tima, budući da su oni globalno posvećeni mladim talentima, te da bi Vettel uz temperamentnog Verstappena bio verovatno izvor nesuglasica, kao što je to svojevremenio bio Ricciardo, dok je vozio uz Holanđanina.

Iako se u međuvremenu upraznilo mesto u ekipi Renault, malo je verovatno da Vettel želi tamo da ode jer je, ruku na srce, francuska ekipe „srednjeligaš“ te nema apsolutno nikakvih šansi da se bori ni za pobede, a kamoli titule.

Tako ostaje samo još jedna opcija, a to je Mercedes, koji sa svojim vozačima ima jednogodišnje ugovore i koji bi, pretpostavlja se, rado video Vettela u svojim redovima, ne samo iz marketinškog ugla, kao višestruki nemački šampion u nemačkoj ekipi, već i zbog toga što bi Sebastian sa sobom doneo i pregrš dragocenih informacija iz ekipe glavnog „neprijatelja“.

No, tu su trenutno dva „problema“, a to je šta raditi sa Bottasom, u tom slučaju, kao i da li će na sve to Hamilton gledati sa odobravanjem. Imajući u vidu zdravo rivalstvo između Vettela i Hamiltona, možda to i ne bi bio toliki problem, dok bi se za Bottasa pronašlo mesto, ako ništa drugo, u ekipi Racing Point, koja dobija Mercedesove motore ili bi nemačka ekipa Finca „pustila niz vodu“ pri čemu ostaje opet opcija Renaulta.

Po rečima Toto Wolffa, Vettelova „sloboda“ svakako da je primamljiva za Mercedes, ali se ne smeju ignorisati ni dugoročni planovi, dok sa druge strane, navodno, rukovodstvo Mercedesa vrši pritisak da se Vettel angažuje jer je to idealna prilika, još od Michaela Schumachera, pa donekle i Rosberga, da se u ekipi „srebrnih strela“ nađe i jedan prvoklasni nemački vozač.

U svakom slučaju, narednih mesec dana trebalo bi da bude ključno kada je u pitanju budućnost Vettela, koji je nezvanično potvrdio da ga ne interesuje novac i angažman u „bilo kakvoj“ ekipi, te da bi u slučaju da ostane bez angažmana u „top“ F1 timu, ozbiljno razmislio o povlačenju ili makar „pauziranju“ od jedne sezone.

Đorđe Pavićević/TopSpeed