NAJBOLJE OD NAJBOLJIH: Parada legendi 2019

Tokom F1 Grand Prix vikenda u Austriji, na stazi Red Bull Ring, tradicionalno je održana takozvana Parada legendi. Ovoga puta su poznata imena iz trkačkog sveta „pilotirala“ supersporskim i prestižnim automobilima

Vruća atmosfera tokom Grand Prix F1 vikenda u Špilbergu dodatno je začinjena pratećim programom.

Naime, organizatori uvek osmisle neki interesantan događaj, koji je na neki način povezan sa svetom automobilskih trka i brzine. Ove godine je pored uobičajenog mini aero-mitinga koje su priredile sve same zvezde iz Red Bull Hangar-7, te velikog omaža nedavno preminulom Nikiju Laudi, održana i „Parada legendi“...

Ova manifestacija u vidu revijalne trke se već tradicionalno održava na F1 stazi u Austriji, a ovo je bila šesta po redu. Za razliku od prošlogodišnje, ali i nekih prethodnih, gde su voženi stari takmičarski automobili, ove godine imali smo priliku da uživamo u nešto novijim, tačnije najnovijim suspersportskim!

Ipak, suština je da se svaki put tokom te manifestacije mogu videti retki automobili i poznata lica legendi automobilskog sporta.

Odabrani automobili za ovu godinu predstavljaju pravu ekskluzivu... Tačnije, šok za sve entuzijaste, jer većini dođe da se uštinu i provere da „ne sanjaju otvorenih očiju“ kada ugledaju samo jedan od njih, a ovde ih je bilo ukupno jedanaest!

Poređani jedan do drugog, stoje Porsche GT2 RS Clubsport, Audi R8 V10, Ferrari LaFerrari Hybrid, Lamborghini Aventador SVJ, Mercedes AMG GT R Pro, Glickenhaus SCG 003, Pagani Huayra Roadster, Porsche 918 Spyder Hybrid, Aston Martin DBS Superleggera, McLaren Senna i Bugatti Chiron.

I oni nisu dovezeni samo da bi isticali svoju lepotu statičnim poziranjem, već i da „obrnu“ koji krug na veoma brzoj stazi Red Bull Ring. A za njihovim upravljačima su se našle, naravno, bivše i sadašnje zvezde automobilskog sporta...

Sve same legende, kao što su Tom Kristensen, Gerhard Berger, Hans-Joachim Stuck, Helmut Marko, Jean Alesi, Mark Webber, David Coulthard, Jos Verstappen, Emanuele Pirro, Dieter Quester, Patrick Friesacher, Patrick Dempsey!

Jedna legenda, koja je do sada uvek učestvovala u „Paradi legendi“ ovaj put je, nažalost, izostala... Niki Lauda. Čuveni austrijski vozač, kasnije i šef timova, te trostruki šampion F1, nedavno je preminuo, ali je, ipak, na simboličan način ponovo bio sa svojim kolegama.

Naime, organizatori trke su odlučili da se prva krivina staze Red Bull Ring nazove upravo po njemu. Ovoj ceremoniji prisustvovali su supruga pokojnog šampiona Brigit i sin Lukas, kao i Dr Helmut Marko.

Svakako, kao i prethodnih godina i ova „Parada legendi“ prošla je u dobroj atmosferi, sa dosta zabave, zadovoljnih vozača, ali i suvozača, te oduševljenom publikom...

Bilo je tu i „paljenja guma“, usijanih diskova, a možda malo i preterivanja u nekim krivinama, ali sve na nivou kakav se očekuje od jedne ovakve manifestacije.

Sada se samo pitamo, šta će to organizatori trke za VN Austrije novo i impozantnije pripremiti za narednu godinu?! Jer, ovaj put su postavili lestvicu veoma visoko!

Aleksandar Savin/TopSpeed