NA KORAK OD SCHUMACHERA: Lewis Hamilton po šesti put šampion F1!

Osvajanjem drugog mesta na trci za Veliku nagradu SAD, na stazi Circuit of the Americas, Britanac Lewis Hamilton osvojio je šestu F1 titulu u karijeri i time se primakao na korak od legendarnog Michaela Schumachera

Iako je ovogodišnja trka za VN SAD bila, slobodno se može reći, jedna od dosadnijih, gde je jedan od glavnih favorita, Sebastian Vettel, već na početku “propao” kroz poredak usled problema sa bolidom i zatim loma zadnjeg ogibljenja, a drugi Ferrari gubio gotovo sekundu po krugu, priliku je iskoristio Lewis Hamilton i nešto drugačijom strategijom sa jednim zaustavljanjem, domogao se drugog mesta (startovao kao peti) i time potvrdio ovogodišnju titulu šampiona sveta.

Time je došao na samo jednu “krunu” manje u odnosu na rekordera, Michaela Schumachera, kojeg u stopu prati i kada je reč o ukupnom broju Grand Prix pobeda, budući da Hamilton ima trenutno 83, a Schumacherov rekord iznosi 91.

Osvajanje titule možda bi bilo još i slađe i ubedljivije da je Hamilton uspeo iza sebe, u finalnoj fazi trke, da zadrži timskog kolegu Bottasa, ali je Valtteri na ovogodišnjoj trci bio prosto nezaustavljiv i ponovo pokazao onaj sjaj sa početka sezone.

Treći je ciljem prošao Max Verstappen, koji je u poslednja dva kruga bio u zoni napada na Hamiltona, ali je na jedinom pravom mestu za preticanje, dugačkom pravcu gde se koristi DRS, usled problema sa kočnicama, odustao Magnussen, te time izazvao žute zastave, koje su trajale do finiša trke.

Četvrti, i može se reći, potpuno neprimetan na samoj trci, bio je Charles Leclerc, koji je u proseku bio po sekundu sporiji od vodećih takmičara, te je jedina uteha u ovom nastupu, pored povećanja prednosti u odnosu na Vettela, koji je odustao, još jedan osvojen poen na osnovu najbržeg kruga trke u samoj završnici.

Do kraja sezone ostala su još dva Grand Prix takmičenja – prvi je u Brazilu, 17. novembra dok se finalna trka vozi 1. decembra u Abu Dhabiju, na stazi Yas Marina Circuit.

Đorđe Pavićević/TopSpeed