NA DRUGOM NIVOU: F1 kvalifikacije za VN Austrija

Mercedes je i u kvalifikacijama dokazao svoju superiornost te su prvi startni red zauzeli njegovi vozači, s tim da je Bottas bio brži od Hamiltona, dok će treći startovati Max Verstappen

U kvalifikacijama za prvu trku ove sezone, koja se sutra vozi na stazi Red Bull Ring za VN Austrije najbrži je bio Valtteri Bottas. Finski vozač u ekipi Mercedesa je tako nadmašio sve te došao do svoje 12. pol-pozicije u GP karijeri, uključujući i timskog kolegu i aktuelnog šampiona Britanca Lewisa Hamiltona koji j bio drugi.

No, prethodno treba istaći da je FIA donela odluku u vezi sa jučerašnjim prigovorom Red Bulla na regularnost bolida Mercedesa. DAS (Dual-Axis-Steering) sistem, koji koriste "crne strele", a reč je promenljivoj geometriju prednjih točkova na pravcu i u krivinama, trenutno je legalan, ali biće zabranjen od naredne sezone!?

Red Bull upravo na ovoj domaćoj stazi vidi veliku priliku da Max Verstappen ponovi uspehe iz prethodne dve godine, kada je zabeležio dve pobede. Iako ovoga puta neće imati pomoć publike, jer se za sada trke F1 održavaju bez nje, austrijska ekipa se nada da bi kroz nešto drugačiju strategiju mogla ponovo do uspeha.

S tim u vezi, u Q2, Holanđanin je jedini od najbrže desetorice vozača koristio nešto tvrđu smešu Pirelli pneumatika, koja bi u sutrašnjoj trci mogla da mu obezbedi nešto duži ostanak na stazi od glavnih rivala, tj. Mercedesa i proboj napred. Naravno, sve ovo pod uslovom da ne bude kiše, koja je, pak, najavljena.

Četvrto najboje vreme u kvalifikacijama postigao je Lando Norris i to nje njegova najbolja startna pozicija u dosadašnjoj F1 karijeri. Međutim, činjenica je da se mladi britanski vozač dobro snalazi, ali i da McLaren ima veoma dobar i brz bolid.

Čak toliko da je ostavio iza sebe jednog takmičara Red Bulla, konkretno Tajlanđanina Alexandera Albona koji je bio peti, ali i vozače ekipe Racing Point, koji su se, takođe, pokazali kao veoma brzi na početku ove sezone. Naime, Meksikanac Sergio Perez je zauzeo šestu startnu poziciju, a Kanađanin Lance Stroll devetu. Između njih, kao osmi, ubacio se Španac Carlos Sainc iz McLarena, dok je Australijanac Daniel Riccardo, takmičar Renaulta, bio deseti.

Ako sudimo prema ovim rezultatima, onda proizilazi da je Ferrari tek peta ekipa po snazi na početku ove sezone 2020. Charles Leclerc je jedva prošao u Q1, gde Sebastian Vettel nije, ali je sedma statna pozicija za momka iz Monaka ipak bolje mesto za početak trke. Nemcu za utehu ostaje činjenica da se 11. pozicije može da bira koje će pneumatike koristiti na početku trke, jer nije obavezan da startuje sa onima na kojima je napravio najbolje vreme u Q2 kao vodeća desetorica.

Očigledno da je ova duga pauza, pa i činjenica da je Italija i region u kojem se nalazi Ferrari mnogo više ugroženi epidemijom korona virusa, tako rad na razvoju bolida bio gotovo nemoguć. Slavni tim u Austriju je došao praktično bez unapređenja, što se vidi po rezultatima. Ono što im svakako ne ide u korist je da će se u narednih deset nedelja voziti čak osam trka, te da je naredna već za sedam dana na istom mestu, na stazi Red Bull Ring, kao VN Štajerske.

Međutim, sutra je VN Austrije, kojom po prvi put počinje jedna sezona F1. Sezona u kojoj postoji mnogo nepoznanica, jer je tek na početku, mada se neke stvari već prilično jasno naziru, a to je da su ekipe na različitim nivoima.

Zoran Živkov/TopSpeed