MotoGP VN Tajlanda: Osma titula za Marqueza!

Na stazi Buriram, na kojoj se vozila VN Tajlanda u okviru MotoGP šampionata, četiri trke pre kraja, dobili smo novog-starog šampiona!

Iako je već od sredine sezone bilo manje-više jasno da će Marquez i ove godine, uz dominantnu formu, uzeti titulu, svi smo priželjkivali da će Dovizioso, kao glavni konkurent, tu neizvesnost produžiti makar do Japana, Australije ili Malezije...

No, očigledno da je ova godina baš godina „atomskog mrava“ koji je i u Buriramu demonstrirao da je spreman čak i pobedom da „stavi tačku“ na 8. po redu titulu, iako mu je bilo dovoljno samo da se plasira dva poena ispred Dovija kako bi prednost podigao na nedostižnih 100 bodova.

Ovogodišnja trka je, za razliku od prošlogodišnje, bila poprilično dosadna i pomalo nekarakteristična za MotoGP, ali je zato borba za prvu poziciju između „rukija“ Quartarara i Marqueza „začinila“ samu završnicu. Šampion je i ovaj put, baš kao i u Misanu, budno pratio i „proučavao“ mladog Francuza, da bi u poslednjem krugu iskoristio snagu Honde na pravcu i napao.

No, ni Fabio se ovaj put nije predao bez borbe, te je u sektorima 3 i 4, gde je Yamaha odlično funkcionisala, ponovo „prišao u rep“ Marquezu, u nadi da će u poslednjoj krivini uspeti da ga pretekne na kočenju. Plan je skoro pa uspeo, ali je iskustvo Španca u duelima u poslednjoj krivini bilo presudno, te je nešto kasniji ulazak i bolji izlazak iz „ukosnice“ bio dovoljan da ostane prvi kroz liniju cilja.

Time je Marquez postigao da se upiše među velikane MotoGP-a, osvajajući svoju 6. titulu u MotoGP klasi, odnosno osmu ukupno (računajući Moto3 i Moto2), što ga sada svrstava ispred Lorenza, a odmah iza velikog protivnika, Valentina Rossija, koji je na Tajlandu ponovo imao trku za zaborav, sa relativno dobrim tempom u samom početku i drastičnim padom kako su pneumatici počeli da se troše.

Treći je kroz cilj prošao Vinales, sa popriličnim zaostatkom, relativno usamljen tokom cele trke, dok se iza njega vodila bitka za četvrto mesto između Doviziosoa i Rinsa. Šesti je na kraju bio Morbidelli, sedmi mladi Joan Mir, a tek osmi devetostruki MotoGP šampion – popularni „Doktor“.

Za dve nedelje očekuje nas trka u Japanu, na stazi Motegi, nakon koje sledi „turneja“ od dva uzastopna vikenda, prvo na stazi Phillip Island u Australiji, a zatim na Sepangu, u Maleziji.

Đorđe Pavićević/TopSpeed