MotoGP VN Austrije: Dovi odličan u trci gde je tragedija „za dlaku“ izbegnuta! (VIDEO)

Na Velikoj nagradi Austrije koja se proteklog vikenda vozila na stazi Red Bull Ring, Andrea Dovizioso je još jednom dokazao da nije zaboravio kako se pobeđuje, i to u trci koja je prekinuta zbog užasnog sudara Morbidellija i Zarca

MotoGP sezona tek je stigla do četvrte trke, a imamo trećeg pobednika, i to ponovo na različitom motociklu, ovog puta na Ducatiju, koji je još jednom dokazao da su dugački pravci Red Bull Ringa njegov teren, budući da od 2016. godine, od kada je u kalendaru, nijedan drugi proizvođač nije uspeo da trijumfuje.

Ovaj put, Dovi je ponovo bio na visini zadatka, staložen i proračunat, a svakako i željan „osvete“ nakon razlaza sa italijanskom ekipom koja je dan pre toga potvrđena. Nije ga poremetio čak ni prekid trke, koji je usledio nakon zaista užasnog sudara između Zarca i Morbidellija, na dugačkom pravcu pred oštro kočenje za treću krivinu.

Šta više, udes je bio takav kakvog retko pamtimo u poslednjih 10-ak godina u MotoGP klasi i nekako nas nevoljno vraća na 2011. godinu i tragično nastradalog Marca Simoncellija. Ovaj put, došlo je do kontakta između Zarca i Morbidellija na kočenju pred „ukosnicu“, gde su obojica postali samo putnici i puki posmatrači haosa koji je usledio!

Da stvar bude gora, tragedija je izbegnuta „za dlaku“ jer su Petronas Yamaha Morbidellija i Avintia Ducati Zarca nekim velikim čudom promašili Mavericka Vinalesa i Valentina Rossija, koji su se u tom trenutku nalazili u trećoj krivini, na šestoj i sedmoj poziciji!

Delovi motocikala leteli su na sve strane – Yamaha se prepolovila, dok je Ducati nastavio sam i probio vazdušni zaštitni zid, nakon čega je takođe „poleteo“. Do udesa je došlo nakon što je Zarco „ušao“ u putanju Morbidellija pred kočenje, a Italijan to nije očekivao, spremajući napad i preticanje. Na svu sreću, obojica su prošli sa lakšim povredama – ugruvani i ponajviše preplašeni.

➜ Vesti i informacije pratite na Sport Klub sajtu: https://goo.gl/F8xhURHoror Udes Zarka I Morbidelija, Rosi i Vinjales za Dlaku Izbegli Katastrofu | SPORT KLUB MOTOGP

Restart izgleda da nije godio Polu Espargaru, koji je sa vodeće pozicije polako počeo da „tone“, dok na kraju u jednoj od krivina nije pogrešio, vratio se na idealnu putanju da bi ga istog trenutka Oliveira iz „satelitskog“ KTM Tech3 nije „pokupio“ i obojicu poslao u šljunak!

Najveću šansu za trijumf imao je Alex Rins, koji je odlično startovao u nastavku, probio se na sam vrh, i onda pao sa motocikla, tik ispred Doviziosoa, kad je već držao stvari pod kontrolom. Na sreću Suzukija, obraz je spasao mladi Mir, koji je u finišu, tačnije poslednjoj krivini, prestigao odličnog Millera na Pramac Ducatiju.

Iza njih, kao četvrti je ciljem prošao novajlija i slavljenik iz Brna, Brad Binder, koji je u restartu imao jedno nesmotreno preticanje kada je i sebe i Rossija izbacio van staze, nakon čega su obojica izgubili priključak sa vodećima i šansu za neki bolji plasman.

„Doktor“ je opet bio na visini zadatka, i umalo je nedostajalo da u finišu prestigne Bindera. Najbolje plasirana Yamaha je tim veći uspeh nakon zaista užasnog sudara u kojem je Rossi bio nemi posmatrač. Tempo za trku i dalje nije u potpunosti tu, ali je finiš bio sasvim dobar, sa manje od 6 sekundi zaostatka za pobednikom, gde je bare, 3-4 sekunde izgubljeno u pomenutom kontaktu sa Binderom.

Ponovni start „vratio“ je u trku Quartarara, koji je startovao kao poslednji, nakon što je pre prekida izleteo van staze zbog problema na kočenju. Na kraju, lider u šampionatu stigao je do osme pozicije i spasao nekoliko vrednih poena. Zapravo, stigao je i do 7. mesta u poslednjoj krivini, ali je Petrucci imao bolji izlaz i iskoristio snagu Ducatija na ciljnoj ravnini.

Najlošije je prošao Vinales, koji je nakon odličnih kvalifikacija i warm-up treninga, misteriozno propadao kroz poredak u prvom delu trke, dok je na restartu imao problem sa kvačilom i sa šestog mesta, u svega tri krivine, pao na začelje. Upornost se ipak isplatila te je Maverick na kraju spasao 10. mesto što mu je pomoglo da sada bude treći u generalnom plasmanu, iza Quartarara i Doviziosoa.

Naredna trka vozi se već sledećeg vikenda, na istom ovom mestu, a sudeći po dešavanjima u ovoj trci, ali i Moto2 klasi, gde je takođe došlo do velikog sudara i haosa na pravcu nakon prve krivine, treba očekivati velika uzbuđenja i žestoku borbu za bodove.

Đorđe Pavićević/TopSpeed