MotoGP VN Argentine: Marquez dominantan, Rossi i Dovi do poslednjeg kruga!

01/04/2019. Đorđe Pavićević/TopSpeed

Više nego dominantan nastup Marqueza na VN Argentine “ublažili” su Italijani u fantastičnoj borbi za drugo mesto na pobedničkom postolju!

MotoGP trka za Veliku nagradu Argentine, na egzotičnoj stazi Termas de Rio Hondo možda ove godine nije bila toliko zanimljiva kada je u pitanju pobednik, budući da je Marquez već u prvim krugovima pobegao najbližim rivalima i do kraja „navukao“ preko 10 sekundi prednosti, ali je zato borba za drugo mesto, pa i četvrto, bila prava „rovovska“, a odlučena u poslednjem krugu!

Aktuelni šampion, kao što smo već spomenuli, bio je više nego ubedljiv, sa gotovo sekundom prednosti po krugu u odnosu na sve, te je praktično samo bilo pitanje da li će i motocikl biti pouzdan do samog kraja te da li će i koncentracija ostati na potrebnom nivou, kada u okolini nema niti jednog ozbiljnog rivala.

No, zato je iza njega, borbe bilo „na izvoz“, a glavni akteri ovaj put bili su vozači Ducatija i Yamahe, budući da su se u jednom trenutku, u „voziću“ našli Dovizioso, Rossi, Miller, Morbidelli, Petrucci i Vinales. U obračunu „tri na tri“, dva fabrička plus jedan satelitski motocikl, deblji kraj je izvukla Yamaha, jer su u poslednjem krugu, na asfaltu ostali Morbidelli i Vinales, nakon što Italijan, greškom „zajahao“ fabričku Yamahu.

Ipak, čast ekipe iz Iwate opet je spasao, a ko drugi nego neumorni Rossi, koji je u poslednjem trenutku odlučio da napade Doviziosoa, kojeg je pratio većinu trke, te iskoristi osetno veću brzinu M1-ice u krivinama i domogne se toliko željene druge pozicije.

Iza italijanskog dvojca, kao četvrti je ciljem na kraju prošao Miller, koji je tokom cele trke imao žestoke duele, prvo sa Rossijem, pa zatim i sa Morbidellijem, Petruccijem i Rinsom. Očigledno da Australijancu ova staza itekako dobro „leži“, budući da je na njoj prošle godine ostvario i svoju prvu pol-poziciju. Odličan napredak ostvario je i Rins, koji se sa 16. pozicije na startu, na kraju probio do petog mesta.

Neizvesnost bi svakako bila i veća u ovom okršaju da se u poslednjem krugu, prilikom borbe sa Petruccijem, nisu sudarili već pomenuti Morbidelli i Vinales, te tako vozaču Ducatija omogućili da nesmetano dođe do šestog mesta. Odličan sedmi na cilj je stigao Takaaki Nakagami, koji je pokazao da i „satelitska“ Honda ima šta da pruži. To je, barem na kratko, pokazao i Crutchlow, koji bi, da nije dobio kaznu prolaska kroz boksove zbog preranog starta, gotovo sigurno učestvovao u borbi za vodeće pozicije.

Najbolji „rookie“ bio je mladi Quartararo, koji je pokazao da ni nastup u Kataru nije bio slučajnost, te da se na njega, kada su poeni u pitanju, može ozbiljno računati već ove sezone. S druge strane, Jorge Lorenzo nastavlja da se muči na fabričkoj Hondi, te je nakon očajnog starta i pada sa 12. pozicije na začelje karavana već pre prve krivine, na kraju uspeo samo da se vrati na mesto koje je imao na „gridu“.

Za dve nedelje vozi se naredna, treća trka šampionata, i to na stazi COTA (Circuit of the Americas), nedaleko od Ostina, u Teksasu, gde gotovo sigurno možemo očekivati dominaciju Marqueza, koji je do sada tamo jedini slavio, ali se zbog dugačkih pravaca, očekuje da i Ducati pokaže svoju snagu. S druge strane, Yamaha, iako zaista brza kroz krivine, i dalje ima ozbiljan deficit na pravcu te će u Teksasu, pobedničko postolje biti gotovo jednako trijumfu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed