MotoGP Sepang test: Quartararo najbrži, Ducati u problemu

Proteklog vikenda održani su prvi zvanični predsezonski testovi na stazi Sepang, u Maleziji, na kojima je tokom sva tri dana dominirao Fabio Quartararo

Nakon tri dana opsežnih MotoGP testova na stazi Sepang, prvi utisak koji se stiče jeste da je Yamaha napredovala, kako po pitanju problema sa trakcijom, tako i donekle sa maksimalnom brzinom, doduše, ne značajno.

Ipak, vozač Petronas Yamaha tima, Fabrio Quartararo, bio je ubedljivo najbrži tokom sva tri dana, doduše, u tzv. time attack pokušajima, dok su pri simulacijama trke, izuzetno dobri bili i vozači Suzukija i potpuno nove Aprilije, a konstantnost je pokazao i Vinales na fabričkoj Yamahi.

Kada smo već kod japanskog tima iz Iwate, za nju je u Sepangu i zvanično debitovao Jorge Lorenzo, kao novi test-vozač, koji je, doduše, vozio samo u nedelju, poslednjeg dana. Takođe, isproban je i tzv. holeshot sistem varijabilnog zadnjeg „ramena“, koje se koristi prilikom starta.

Honda je ovaj put bila prilično rezervisana, budući da je Marc Marquez i dalje nedovoljno spreman nakon operacije ramena, dok se Alex Marquez tek upoznaje sa motociklom. Crutchlow je zato bio najbrži Hondin vozač, uz izjavu da bi najradije želeo RC213V iz 2018. godine, sa ovogodišnjim motorom.

Vozači Ducatija takođe nisu nešto oduševljeni rezultatima testova, ne toliko zbog problema sa motociklom koliko zbog novih Michelin pneumatika, koji zbog većeg prianjanja zadnje „gume“, sada zahtevaju drugačiji stil vožnje i kao takvi, više pogoduju motociklima sa rednim agregatima, koji tradicionalno imaju veću brzinu kroz krivine, kao što su Yamaha i Suzuki.

Drugim rečima, Ducati, pa i Honda, sada ne mogu više toliko da se oslanjanju na dosadašnju taktiku „lomljenja“ krivine, što bržeg „podizanja“ motocikla i ubrzanja (tzv. point and shoot), budući da prednji pneumatik ne nudi dovoljno prianjanja, što su na svojoj koži osetili i Marc Marquez, i Andrea Dovizioso, padajući tokom drugog dana testiranja.

Iako sami rezultati, odnosno vremena po krugu, nisu najmerodavniji na ovakvim testiranjima, interesantno je spomenuti da se na prve četiri pozicije nalaze četiri različita proizvođača – Yamaha, Honda, Suzuki i Ducati. Pri tome, samo je jedan, trećeplasirani Rins iz fabričke ekipe, dok se na petom mestu nalazi Valentino Rossi, kao naredni fabrički vozač.

Marc Marquez je bio tek na 12. poziciji u kombinovanom vremenskom poretku, Vinales tek 18. a Jorge Lorenzo na 20. mestu, s tim da je „Spartanac“ dan testiranja proveo vozeći prošlogodišnju Yamahu, ne i novi prototip za 2020. godinu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed