MotoGP PRIPREME: Yamaha najbrža na prvim testovima u Bahreinu!

Proteklog vikenda održani su prvi predsezonski testovi na stazi Losail, u Bahreinu, gde smo, između ostalog, po prvi put, nakon 20 godina, mogli da vidimo Rossija u „satelitskoj“ ekipi

Početak nove MotoGP sezone sve je bliži, a napokon su počeli i prvi predsezonski testovi na stazi Losail, nakon što su oni, predviđeni za februar u Sepangu, otkazani zbog aktuelne pandemije.

Tako smo ovog vikenda u Bahreinu bili u prilici da vidimo brojne promene u ekipama, počevši od „zamene“ Rossija i Quartarara u Yamahi, preko dolaska Pol Espargara u Repsol Hondu, donedavnog Pramac tandema koji je „napredovao“ u fabričku Ducati ekipu, kao i dolazak nekoliko novajlija u MotoGP šampionat.

Pre svega, Moto2 šampion i vicešampion, Enea Bastianini i Luca Marini, u ekipi Avintia Racing (Esponsorama i Sky VR46 Racing), Jorge Martin u Pramac Racingu, Lorenzo Savadori u Aprilia Racing, itd.

Treba spomenuti i Cal Crutchlowa kao novog test-vozača Yamahe, kao i Alexa Marqueza koji je „transferovan“ u satelitsku LCR Hondu. Naravno, i dalje je upadljivo odsustvo Marc Marqueza, koji se još uvek oporavlja od povrede prošle sezone i pitanje je kada će se vratiti u šampionat.

U međuvremenu, tokom subote i nedelje, imali smo priliku i da vidimo kako se ko snalazi na ovogodišnjim motociklima. Fabio Quartararo je, nakon osrednje subote, u nedelju bio najbrži i pokazao da je i dalje ozbiljan konkurent za najviše pozicije.

Jack Miller je ostvario drugo najbolje vreme, što i ne iznenađuje toliko, koliko treća pozicija Aleixa Espargara na Apriliji, pa i peto vreme Stefana Bradla na fabričkoj Hondi. Odličan je bio i Franco Morbidelli sa četvrtim najboljim vremenom, a sasvim solidni i novajlije na „satelitskim“ Ducati mašinama.

S druge strane, Valentino Rossi je ostvario tek 20. vreme na testovima, što definitivno nije mesto gde „Doktor“ želi da bude. Ruku na srce, zbog problema sa motociklom nije učestvovao u finalnom delu testiranja gde su svi koristili meki pneumatik i „jurili vreme“, ali opet, mesta za napredak ima itekako.

Od 10. do 12. marta na istoj ovoj stazi održaće se drugi, finalni MotoGP testovi pre nego što nova sezone počne, takođe u Losailu, 28. marta, da bi se već nedelju dana kasnije, vozila i druga noćna trka na istoj lokaciji.

Đorđe Pavićević/TopSpeed